U Beogradu postavljen pametan sistem za prečišćavanje vazduha na otvorenom

Foto: David Mićić

Uz finansijsku podršku Evropske unije, Institut „Mihajlo Pupin“ postavio je pametni sistem za čistiji vazduh na otvorenom prostoru, u okviru TC „Ušće“ u Beogradu. Sistem koristi kinetičku energiju i energiju vetra za rad prečišćivača vazduha, što ga čini energetski neutralnim, a očekuje se da će značajno smanjiti količinu PM čestica i drugih zagađujućih materija.

„Poboljšanje kvaliteta vazduha je jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine. Značajna sredstva ulažemo u zamenu kotlova u javnim zgradama i individualnim ložištima, kao i u subvencije za električna vozila. Takođe, podržavamo sprovođenje inovacija poput ovog pametnog sistema za prečišćavanje vazduha, kako bismo u praksi videli na koji način ona mogu doprineti da imamo čistiji vazduh“, rekla je Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine.

Pročitajte još:

Foto: David Mićić

Pametni sistem za čistiji vazduh postavljen je ispred TC „Ušće“ jer je na ovom mestu, usled intenzivnog saobraćaja, vazduh naročito zagađen, a izložen mu je veliki broj ljudi. Ovaj sistem čine tri vrste uređaja: inovativni generator postavljen u garaži tržnog centra, koji prilikom prelaska automobila preko električne podne prelaznice kinetičku energiju pretvara u električnu, vetroturbina između dve kule „Ušće“, koja od vetra pravi električnu energiju, i dva prečišćivača vazduha na platou ispred tržnog centra koji pomoću vodenog filtera čiste vazduh u radijusu od 25 metara, smanjujući količinu suspendovanih čestica PM 2.5 i PM 10 i drugih zagađujućih materija u značajnoj meri.

„Nedavno istraživanje UNDP-a o stavovima građana Srbije prema životnoj sredini i klimatskim promenama pokazalo je, treću godinu zaredom, da je zagađenje vazduha pitanje životne sredine koje najviše brine građane. Zbog toga nam je neophodno više pristupačnih i lako primenjivih rešenja za čistiji vazduh, poput ovog“, rekao je Fabricio Andreuci, zamenik stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

On je pozvao inovatore iz privatnog i javnog sektora, kao i organizacije civilnog društva i istraživače koji imaju ideje za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine da se prijave na Javni poziv za inovativna rešenja za zelenu tranziciju, u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Izvor: UNDP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti