U Bačkoj Topoli počinju radovi na pošumljavanju

Foto: Pixabay

U opštini Bačka Topola 17. novembra održana je konferencija za novinare Gabora Kišlindera, predsednika Bačke Topole na kojoj je najavljeno pošumljavanje.

– Uskoro treba da počnu radovi na pošumljavanju ukupno 61,33 hektara na području opštine, a katastarske parcele na kojima je predviđeno pošumljavanje su u vlasništvu Republike Srbije i one su Programom uređenja poljoprivrednog zemljišta predviđene i predložene od strane opštine Bačka Topola za namenu podizanja šuma, a sa predlogom Programa se saglasilo nadležno Ministarstvo – rekao je Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola.

Osim u Bačkoj Topoli, pošumljavanje će se na za to određenim površinama obaviti u Novom Orahovu, na potezu između Bajše i Panonije, okoline Pačira i Stare Moravice.

Predsednik Kišlinder kaže da sadnja treba da se obavi do 31. marta 2018. godine, a nega zasada do prvih pet godina starosti, prema stvarnim potrebama i prema projektnoj dokumentaciji u skladu sa kalendarom radova za određene vrste aktivnosti.

– Uslovi diktiraju primenu određenih, a u slučaju navedenih površina zemljišta, određene, to jest jedne vrste drveta – bagrem, sa primenom adekvatne tehnologije sadnje i nege mladog zasada – ističe Gabor  Kišlinder, predsednik Bačke Topole i dodaje da je iz budžeta opštine za ove poslove izdvojeno 12 miliona dinara od sredstva namenjenih razvoju poljoprivrede, koja se ostvaruju od izdavanja državne zemlje u zakup.

Izvođač radova pošumljavanja je pobednik javnog poziva firma „Ravni Budim“ d.o.o. iz Kovilja.

Trenutna pošumljenost u opštini Bačka Topola je nešto manja od jedan posto.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti