Turistički rast ponovo pozicionirao Crnu Goru kao vrhunsku destinaciju

Savet za turizam Crne Gore juče je na sednici kojom je predsedavao predsednik Saveta, premijer Duško Marković, konstatovao da turistički pokazatelji u prvom kvartalu ove godine značajno premašuju podatke iz rekordne 2018. godine što, uz činjenicu da su aktivnosti na pripremi špica ovogodišnje sezone realizovane ili se realizuju u skladu sa planom, ukazuje da će i 2019. biti veoma uspešna turistička godina.

U prva tri meseca 2019. godine Crnu Goru je posetilo 166.628 turista, što je 38,15 odsto više nego u istom periodu 2018. dok je registrovano 645.630 turističkih noćenja – 22,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Podaci o turističkom prometu koji evidentiraju lokalne turističke organizacije pokazuju povećanje od prosečno 15,33 odsto u prve 23 sedmice ove godine (zaključno sa 14. junom) u odnosu na isti period 2018. godine.

Ovi podaci utoliko su značajniji ima li se u vidu da je prošle godine, u kojoj je crnogorski turizam potukao sve rekorde, broj turista povećan za 10,24 odsto u odnosu na 2017, a broj noćenja za 8,17 odsto – navedeno je u Izveštaju o realizaciji aktivnosti predviđenih Planom pripreme letnje turističke sezone za 2019. godinu koji je Savet razmotrio.

Porast broja turista i broja noćenja pratio je i rast prihoda – u 2018. za 8,59 odsto više nego u 2017, a u prvom kvartalu ove godine prihod je povećan za 7,9 odsto u odnosu na rekordnu 2018. godinu kada je Crna Gora prvi put premašila milijardu evra prihoda od turizma.

U Izveštaju je konstatovano da poseban kvalitet predstavljaju činjenice da turističke sezone iz godine u godinu počinju ranije i traju duže.

Značajan rast broja turista u kolektivnom smeštaju ostvaren je sa tržišta Nemačke (broj dolazaka za prva četiri meseca veći je pet puta u odnosu na isti period prošle godine), duplo veći promet evidentiran je sa tržišta Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (uvećanje za 32,25 odsto), Francuske (uvećanje za 11,23 odsto) i Poljske (uvećanje za 10,24 odsto).

Konstatovao je da su ovako dobri turistički trendovi, rezultat pre svega poboljšanja kvaliteta smeštajnih kapaciteta i razvoja novih turističkih sadržaja i ponude.

Samo u mandatu ove Vlade otvoreno je oko 70 hotela uglavnom kategorije četiri i pet zvezdica, samo u prošloj godini podržano oko 30 projekata vezanih za razvoj proizvoda.

Unapređena je aviodostupnost i realizovane brojne aktivnosti na promociji turističke ponude od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti