Trivan na sastanku sa generalnim direktorom Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan susreo se danas sa generalnim direktorom Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ću Dongjuem i tom prilikom razgovarao o jačanju saradnje sa ovom značajnom svetskom organizacijom.

Goran Trivan upoznao je najvišeg zvaničnika FAO sa strukturom, radom i planovima Ministarstva, kao i širim aspektima koji utiču na životnu sredinu u Srbiji. On je ukazao da na stanje životne sredine utiču brojni faktori i aktivnosti iz najšireg socijalno-ekonomskog sistema, zbog čega je ova oblast pod uticajem aktivnosti koje su regulisane u okviru drugih sektora. Otuda i prostor i interes za saradnju sa FAO, koja se, kako je rekao, do sada sa Ministarstvom najviše sprovodila u delu klimatskih promena i održivog upravljanja prirodnim resursima.

Ministar je izrazio veliku zainteresovanost za jačanje saradnje sa FAO u budućnosti, koja može doprineti boljim rešenjima i efikasnijim merama u smanjenju zagađenja životne sredine, naročito onog koje dolazi iz poljoprivrede. Velika količina pesticida i drugih hemijskih susptanci u poljoprivrednoj proizvodnji zagađuje zemljište koje je, pored vode, najveći resurs, što poljoprivredu čini jednim od faktora zagađenja. Očuvanje zemljišta kao resursa, održivo upravljanje prirodnim resursima i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti, jedan je od prioriteta za bolji i zdraviji život građana Srbije, naglasio je Trivan.

Generalni direktor FAO ukazao je na veliki značaj biodiverziteta, ne samo u prirodi, već i poljoprivrednoj proizvodnji. Izneo je svoje utiske sa obilaska Zemunske pijace izražavajući zadovoljstvo zbog različitih vrsta voća i povrća koje je tamo video. Ću Dongju je naglasio da je očuvanje raznovrsnosti poljoprivrednih proizvoda jedan od izraza održivog upravljanja resursima i očuvanja ravnoteže koja mora postojati, kako u prirodi, tako i u urbanim područjima. Navodeći kineska rešenja kao primer održivog upravljanja resursima, ukazao je da zaštita životne sredine podrazumeva inkluzivni pristup i promenu svesti najšire javnosti. Generalni direktor je rekao da je za efikasno očuvanje životne sredine neophodno da svaka zemlja ima posebno ministarstvo zaduženo za ova pitanja, ali da se i druga ministarstva, sa svog aspekta, moraju baviti zaštitom životne sredine.

Dongju je naglasio da proizvodnja hrane koja primenjuje principe zaštite životne sredine znači bolje okruženje, a stvaranje boljeg okruženja neposredno utiče na zdraviji, bolji život ljudi.

Na sastanku, je uz postignuto visoko razumevanje o značaju zaštite životne sredine za sveukupni opstanak i razvoj, zaključeno da je neophodno dalje jačanje saradnje i veće uključivanje Srbije u konkretne programske aktivnosti FAO.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti