Treća konferencija u okviru inicijative ,,Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”

Foto: Nordijske ambasade 

Treća po redu konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” pod nazivom „Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama“ održana je u Startap centru Naučno tehnološkog parka Čačak.

Ovu konferenciju organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji (Danske, Finske, Norveške).

Konferenciju je otvorila ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David (Annika Ben David) u prisustvu nordijskih ambasadora Finske Kimo Lahdevirta (Kimmo Lähdevirta), Norveške Jern Eugen Jelstad (Jørn Eugen Gjelstad), predstavnika ambasade Danske, gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, kao i predstavnika lokalne samouprave, poslovne i akademske zajednice.

„Srbija je u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom, kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana. Poslednjih godina kroz saradnju i finansiranje od strane EU, Švedske i Srbije, nekoliko regiona uspostavilo je infrastrukturu za reciklažu otpada. Kroz projekat „Odvajamo“ uspostavlja se sistem odvajanja otpada na mestu nastanka koji se sprovodi u 17 opština u Srbiji, među kojima je Čačak, kako bi se podstakla reciklaža papira, plastike, metala i stakla. Sledeći koraci su ulaganja većih razmera u rešenja namenjena upravljanju biorazgradivim otpadom. Sve veći javni i privatni angažman u upravljanju otpadom doprinosi jačanju cirkularne ekonomije i Zelene agende u Srbiji”, izjavila je ambasadorka Švedske Anika Ben David.

Pročitajte još:

Foto: Nordijske ambasade 

„Današnja konferencija je dobar putokaz ka intenziviranju naše saradnje, odnosno jačanju svih aktivnosti u cilju daljeg razvoja cirkularne ekonomije u Srbiji. Ovo je ujedno prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti, koliko su značajne inovacije i korporativna odgovornost za smanjenje otpada, njegovu reciklažu i ponovnu upotrebu. Značajno je i to što su današnje panel diskusije usmerene na nama predstojeće korake u cilju rešavanja različitih tokova otpada kroz zajedničke aktivnosti i saradnju”, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka obraćajući se učesnicima konferencije.

„Naučno tehnološki park Čačak može da se pohvali uspesima naših kompanija članica koje su svojim znanjem i sposobnostima došle do komercijalnih rešenja za reciklažu otpadnih materijala kao sirovine za nove proizvode. Posebno bih izdvojio kompanije koje reciklažom ambalažnog stakla ili korišćenjem tetrapaka stvaraju novi građevinski materijal izuzetnih osobina”, istakao je direktor Naučno tehnološkog parka Čačak Mirko Pešić.

Politika upravljanja otpadom u EU i Švedskoj, kao i u Srbiji, uključujući i osvrt na neophodna ulaganja u upravljanje različitim tokovima otpada na nacionalnom i lokalnom nivou bile su glavne teme konferencije. Učesnici su razmenili iskustva, znanja i prakse o tome kako privatni sektor doprinosi sistematskoj reformi upravljanja otpadom radi smanjenja, ponovne upotrebe i reciklaže otpada. Tomas Niland (Thomas Nylund), stručnjak za upravljanje otpadom iz Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona (SALAR) preneo je iskustva švedskog javnog sektora u upravljanju različitim vrstama otpada, odnosno, kako pretočiti politiku EU i nacionalnu politiku upravljanja otpada u praksi. Tokom panel diskusije na ovu temu, govorilo se o primerima dobre prakse iz Švedske i Srbije, kao i o interesovanje javnosti u obe zemlje za temu reciklaže.

Foto: Nordijske ambasade 

Uvodnim predavanjem Dragana Rajkovića, direktora održivosti za severnu i istočnu Evropu u švedskoj kompaniji Tetra Pak otvorena je panel diskusija na temu posvećenosti privatnog sektora smanjenju otpada, njegove ponovne upotrebe i reciklaže. Panelisti su razmenili iskustva o inovativnim rešenjima i korporativnoj odgovornosti kada je reč o smanjenju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebu i reciklaži.

Konferencija je završena obraćanjem ambasadora Finske Kima Lahdevirte koji je najavio poslednju, četvrtu konferenciju u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” pod nazivom „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“ a koja će biti održana u Naučno tehnološkom parku Niš, 02.02.2023.

Cilj inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” i održanih konferencija jeste podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja.

Izvor: Nordijske ambasade 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti