Tramp potpisao uredbu protiv klimatskih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp juče je potpisao uredbu o životnoj sredini kojim se nalaže preispitivanje jedne od glavnih mera njegovog prethodnika Baraka Obame. Reč je o Planu čiste energije koji nalaže termoelektranama smanjenje emisije ugljen dioksida.

Prilikom potpisivanja uredbe u sedištu Agencije za zaštitu životne sredine (EPA), Tramp je istakao da namerava, kako je rekao, da prekine rat protiv uglja, a nijednom nije spomenuo pitanje klimatskih promena. Tramp je izjavio da će ova uredba ukloniti preveliku kontrolu federalnih vlasti, vratiće ekonomske slobode, omogućiće nakon dugo vremena bogaćenje kompanija i radnika pod jednakim uslovima, pomoći će konkurenciju i postizanje uspeha.

Uredbom se nalaže preispitivanje Obaminog Plana čiste energije, kojim se ograničava emisija gasova s efektom staklene bašte u termoelektranama na ugalj. Pomenuta mera je predviđala smanjenje emisije ugljen dioksida za 32 odsto do 2030. godine, što bi na kraju dovelo i do zatvaranja elektrana na ugalj. Najnovijom uredbom se ukida i 14-mesečni moratorijum na iznajmljivanje saveznog zemljišta za eksploataciju uglja.

Tramp je ranije globalno zagrevanje nazvao velikom prevarom. Najavljivao je i pomenutu izvršnu uredbu, poručivši da će ukidanje pomenutih propisa doprineti značajnom napretku u proizvodnji nafte, gasa i uglja te tako pomoći otvaranju na hiljade novih radnih mesta za Amerikance.

Brojne kompanije su pohvalile potez Trampove administracije, dok su aktivisti za zaštitu životne sredine osudili najnoviju uredbu.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti