Održan globalni Simpozijum o organskom ugljeniku

Foto-ilustracija: Pixabay

U periodu od 21. do 23. marta 2017. godine u sedištu UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u Rimu u Italiji održan je globalni Simpozijum o organskom ugljeniku u zemljištu sa 488 učesnika iz 111 zemalja.

Cilj simpozijuma je bio da se naglasi uloga zemljišta i upravljanja organskim ugljenikom u zemljištu u adaptaciji na klimatske promene. U prisustvu klimatskih promena, degradacije zemljišta i gubitka biodiverziteta, zemljišta su postala jedan od najugroženijih resursa u svetu, jer imaju ključnu ulogu u globalnom bilansu ugljenika (regulišu dinamičke bio-geohemijske procese i razmenu gasova staklene bašte sa atmosferom). Sadržaj organskog ugljenika u zemljištu i njegova promena je na globalnom nivou prioritetni indikator praćenja stanja zemljišta sa aspekta uloge u ublažavanju klimatskih promena i obezbeđivanju hrane za rastući broj stanovnika na planeti.

Na simpozijumu je predstavljena prva procena rezervi organskog ugljenika u zemljištima Republike Srbije „Spatial distribution of soil organic carbon stocks in Serbia“.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

izvor: sepa.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti