„Toyota“ deli patente za automobile na vodonične gorive ćelije

toyota mirai  newsroom.toyota.co.jpKompanija „Toyota“ objavila je na Međunarodnom sajmu elektronike u Las Vegasu da će preko 5600 patenata koji se odnose na tehnologiju vodoničnih gorivih ćelija besplatno ustupiti svakome ko želi da proizvodi automobile na vodonik.

Patente će moći da iskoriste kompanije koje se bave proizvodnjom automobila na vodonik ili kompanijama koje se bave proizvodnjom, skladištenjem i distribucijom vodonika za potrebe snabdevanja automobila, kao i snabdevačima delova i komponenti za ovakve automobile.

„Toyota“ je obezbedila oko 5680 patenata, od kojih se 1970 odnosi na gorive ćelije, 290 na rezervoare visokog pritiska za skladištenje vodonika u automobilu, 3350 na elektronske upravljačke sisteme, a 70 na tehnologiju proizvodnje vodonika i sistema snabdevanja. Patenti koji se odnose na gorive ćelije biće dostupni do 2020. godine, dok se svi ostali mogu koristiti neograničeno.

Potpredsednik „Toyota grupe“ u Sjedinjenim Američkim Državama gospodin Bob Karter izjavio je da je neophodno ostvariti tesnu saradnju između proizvođača automobila, državnih organa, akademske zajednice i proizvođača energenata.

Istaknuto je i da je ova odluka doneta kako bi se povećala proizvodnja ovakvih automobila.

Podsetimo, 15. decembra 2014. godine u Japanu je počela prodaja ekološkog automobila na vodonik „Toyota sedan mirai“. U planu je da se 2020. godine poveća proizvodnja automobila na vodonik na oko 50 hiljada godišnje, a očekuje se da će 2030. godine svaki deseti prodati automobil u Japanu ići na vodonik.

Sandra Jovićević

foto: newsroom.toyota.co.jp

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti