Tornado u Alabami ubio najmanje 23 osobe

Foto-ilustracija: Pixabay

U naletu tornada u okrugu Li, u američkoj državi Alabama, stradale su najmanje 23 osobe, saopštili su lokalni zvaničnici.

Područje oko oblasti Bernard, udaljeno oko 95km od prestonice Alabame, pretrpelo je najveću štetu. Najrazorniji tornado na ovom području zahvatio je površinu od oko 800m.

Šerif te države Džej Džons, rekao je da su neke kuće srušene do temelja i da još uvek nisu poznate sve posledice ovog katastrofalnog razaranja, a strahuje se da će broj poginulih porasti. Broj povređenih takođe još uvek nije poznat.  Na fotografijama koje kruže vidi se prelomljene bandere i kuće bez krova a spasilačke akcije zaustavljene su dok ne svane.

Nacionalna meteorološka služba Amerike klasifikovala ga je u grupu EF-3 – što znači da je vetar dostizao jačinu od 266 kilometara na čas. Upozorenje je izdato i u Džordžiji, na Floridi i u Južnoj Karolini. Tornado se dogodio i u okrugu Velton i Kairo u Zapadnoj Floridi, a nekoliko ljudi je povređeno i u Talbotonu.

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je na Tviteru stanovnicima Albame i drugim područijima pogođenim olujama da budu oprezni i da se čuvaju.

„Tornada i oluje su bili veoma žestoki i moglo bi ih se još desiti. Neka Bog blagoslovi sve članove porodica i prijatelje žrtava i povređenih“, napisao je Tramp.

Ova serija tornada se dogodila ranije od uobičajenog sezonskog vrhunca, koji traje od aprila do juna i mogao bu da bude najsmrtonosniji čak i u odnosu na onaj koji je pogodio Arkanzas i Misisipi u aprilu 2014. godine, kada je stradalo 35 osoba.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti