Toplotni talas nemilosrdno hara Evropom

Gotovo 400 ljudi umrlo je u Holandiji tokom nedavnog rekordnog toplotnog talasa koji je pogodio Evropu krajem jula, objavila je holandska Nacionalna agencija za statistiku CBS.

Foto: pixabay

Kako se navodi, u Evropi je tokom toplotnog talasa umrlo ukupno 2.964 osoba, počevši od 22. jula, što je za oko 15 odsto više od nedeljnog proseka tokom leta, prenosi Rojters.

Temperaturni rekordi počeli su da se beleže širom Evrope krajem jula i da prelaze 40 stepeni, a u Holandiji je to počelo da se događa od 25. jula.

Broj smrtnih slučajeva u Holandiji tokom te nedelje uporediv je sa stopom tokom dva toplotna talasa u 2006. godini, koji su bili među najdužim ikada zabeleženim u toj zemlji, navodi CBS.

Oko 300 preminulih osoba su stariji ljudi, starosti preko 80 godina, a većina smrtnih slučajeva dogodila se na istoku Holandije gde su temperature više, a toplotni talas traje duže nego u drugim delovima zemlje.

Holandija ima oko 17 miliona stanovnika.

Stručnjaci za klimatske promene upozoravaju da bi takve visoke temperature mogle da postanu uobičajene zbog opšteg zagrevanja planete prouzrokovanog emisijama štetnih gasova.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti