Tone životinjskih kostiju i hemikalije u Padinskoj Skeli: Inspektori izlaze na teren

Foto-ilustracija: Pixabay

Tone životinjskih kostiju koje se već petnaest godina nalaze u kompleksu nekadašnje Veterinarske ustanove „Glutin” ponovo su „zazvečale” u javnosti. Kako saznaje Politika, danas 20. februara biće održana sednica Gradskog veća na kojoj će jedna od tačaka biti posvećena ovoj ekološkoj bombi smeštenoj u Ulici Padinska skela bb.

Osim kostiju, na ovom prostoru nalaze se različite vrste hemikalija što u tečnom, što u očvrslom stanju. Zbog toga će i inspektori Ministarstva zaštite životne sredine izaći na teren da bi utvrdili o kakvim supstancama je reč.

Otpad već deceniju i po čami pored prirodnog kanala Vizelj, ali mnoge institucije i pojedinci uopšte o tome nisu imali nikakva saznanja. Možda je na to uticao podatak da mnogi ne znaju ko je pravi vlasnik parcele na kojoj se hemijski otpad i kosti nalaze.

Dve parcele od celog nekadašnjeg „Glutinovog” kompleksa, gde se nalazi groblje kostiju i hemikalije, u vlasništvu su države i dodeljene su na korišćenje preduzećima u stečaju PKB „Proteinu” i Veterinarskoj upravi „Glutin”.

Po propisima za uklanjanje otpada zaduženi su vlasnik parcele ili njen korisnik. U ovom slučaju reč je o preduzećima koja jedva da postoje. Izgleda da je taj podatak glavni kamen spoticanja koji 15 godina sprečava da se uradi prava stvar – očisti prostor od kostiju i hemijskog otpada.

Kako članovi nevladine organizacije „Eko-Pančevački rit” koji su pokrenuli celu priču kažu, rešenje postoji. Kosti mogu da se prevezu u cementaru u Beočinu na spaljivanje.

Autor: B. Vasiljević

Izvor: Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti