Tinejdžer štrajkovao glađu u cilju povećanja svesti o klimatskim promenama

Foto: Screenshot-Instagram: (@gtamacas)

Kako ste proveli dve prethodne nedelje? Da li ste išli na odmor ili ste možda radili, a vikendom odlazili da se rashladite na bazenu ili jezeru? Jeste li spremali ispite ili ste, pak, vreme posvetili nečem skroz drugačijem od do sada pobrojanog? Devetnaestogodišnji Đovani Tamakas, student Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu, svakako nije iskusio uobičajen kraj jula i početak avgusta.

Mladić je od 26. jula do 5. avgusta štrajkovao glađu motivisan zabrinutošću usled klimatskih promena. Sedam dana je boravio ispred Bele kuće u Vašingtonu i tri dana u Američkoj uniji građanske slobode (ACLU).

S obzirom na to da mu roditelji dolaze iz Vijetnama i El Salvadora, zemalja pogođenih klimatskim promenama, veoma je svestan problema porasta temperature sa kojim se nose stanovnici klimatski osetljivih područja.

Najplodnijem poljoprivrednom području u Vijetnamu, delti Mekonga, preti opasnost zbog povišenog nivoa mora i izuzetno visokih temperatura, dok u državama centralne Amerike nema nikakvih prihoda od kafe i pirinča zbog suše, što izaziva migracije stanovništva u potrazi za hranom. „Primoran sam da uradim ovako nešto da bih pokazao ljudima da će moja generacija u budućnosti gladovati“, kazao je Tamakas.

Upravo za vreme njegovog štrajka, temperatura u američkoj prestonici je bila najviša ikad zabeležena u julu.

Iako se suočavao sa velikim teškoćama, upravo zbog visokih temperatura i dodatne iscrpljenosti organizma glađu, verovao je da mora da istraje u svojoj ideji upravo zato što „srljamo pravo ka istrebljenju ljudskih bića“.

Brojni političari su mu prišli, neki uz podršku, neki uz omalovažavanje njegovog postupka.

Ovo nije prvi put da Tamakas iskazuje svoje nezadovoljstvo. Tokom završnih ispita, vezao je sebe za drvo u kampusu i protestvovao ispred univerzitetske biblioteke.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti