Termoelektrana-toplana “Zrenjanin” nakon deset godina ponovo puštena u rad

Foto: Grad Zrenjanin

Nakon deset godina TE-TO “Zrenjanin” počela je ponovo sa proizvodnjom električne energije za sistem elektroprivrede Srbije.

Povodom ponovnog početka rada elektranu su posetili gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i pomoćnica gradonačelnika Cica Vučković, a održan je i drugi sastanak Radne grupe za racionalizaciju potrošnje električne i toplotne energije.

Zrenjaninska TE-TO pripada JP “Elektroprivreda Srbije”, ogranku “Panonske TE-TO” Novi Sad, zajedno sa termoelektranama-toplanama u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, projektovanim za kombinovanu proizvodnju električne energije za potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srbije, toplotne energije za potrebe sistema daljinskih grejanja u sva tri grada i tehnološke pare za potrebe industrijskih potrošača. Nominalne je električne snage 110 MW, a kao gorivo koristi prirodni gas ili mazut, navodi se na zvaničnom sajtu grada Zrenjanina.

TE-TO “Zrenjanin” izgrađen je 1989. godine pre svega za potrebe tadašnje moćne industrijske zone u kojoj je većina kapaciteta pripadala IPK “Servo Mihalj”. Nakon gašenja više fabrika, smanjena je i potrošnja tehnološke pare, zbog čega su stali i pogoni TE-TO.

Foto: Grad Zrenjanin

Direktori “Panonske TE-TO” Zoran Šušnjević i TE-TO “Zrenjanin” Nenad Priljeva obavestili su gradonačelnika da je od 8. oktobra TE-TO “Zrenjanin” u mreži elektroprivrede Srbije i da se radi na otklanjaju manjih nedostataka u pogonu, do kojih je došlo usled dugog stajanja.

Termoelektrana trenutno radi na gas i njeno snabdevanje energentima je stabilno, a obim proizvodnje električne energije zavisiće od energetske situacije u zemlji tokom narednih meseci.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Elektroprivreda Srbije prepoznala potrebu da ponovo angažuje ove svoje proizvodne kapacitete.

,,S obzirom da dugo nije bila u pogonu, uverio sam se da su sve pripreme za njeno pokretanje obavljene blagovremeno, da su urađeni potrebni servisi i da od pre desetak dana ponovo isporučuje električnu energiju. Nastavićemo da radimo na sistemu kogeneracije, odnosno mogućnosti da se i toplotna energija, koja ovde nastaje kao nusproizvod, prema potrebama nađe u mreži naše Gradske toplane i time dodatno doprinese stabilnosti i sigurnosti snabdevanja naših potrošača’’, rekao je gradonačelnik Salapura.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti