Svoje smeće u svoje dvorište – poručuju sa Trgovske gore

Foto: Facebook (screenshot)

U Bosanskom Novom danas su održani mirni protesti građana protiv namere Republike Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na području Trgovske gore.

Sa skupa, koji je u centralnoj pešačkoj zoni organizovala Inicijativa „Trgovska mora reći – ne može“, između ostalog, poručeno je: „Ne damo da iko ugrozi 300.000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una„.

“Niko ne sme ignorisati međunarodne i sve druge moguće akte koji tretiraju oblast zaštite ljudskih života i prirodnih dobara”, poruka je protestnog skupa.

Kako je rečeno, niko nema pravo ignorisati usaglašene akte, sve sporazume, konvencije, principe i načela, ali i poziciju Bosne i Hercegovine, čiji građani imaju pravo na život i čuvanje okoline u kojoj žive.

“Glas onih koji su ugroženi upravo ignorišu zemlje koje imaju nameru da izgrade odlagalište nuklearnog, radioaktivnog otpada iz elektrane Krško na Trgovskoj gori, a to su Hrvatska i Slovenija.

Komšijama iz Hrvatske i Slovenije poručili su da se pokažu komšijski i svoje smeće ne ostavljaju njima u dvorište. Peticija je jedan od temelja za moguću tužbu i dalju pravnu bitku.

Ovo je pitanje zaštite ljudskih života, pitanje opstanka na ovim područjima koja su ionako raseljena.

„I zato, pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, u domovini i dijaspori, građane Hrvatske koji bi bili ugroženi ovim odlagalištem da potpišu peticiju i da stanu uz inicijativu „Trgovska mora reći – ne može“, jer ne može, ne damo da iko ugrozi 300.000 ljudskih života i Nacionalni i Park prirode Una“, rekli su.

Foto: Facebook (screenshot)

Istakli su da zemlje članice EU i njihove ambasade nedopustivo stoje po strani, kao i da se cela međunarodna zajednica mora napokon aktivno uključiti u ovaj problem, mora zaustaviti mogući egzodus stanovništva sa ovih prostora i zatražiti poštovanje svih međunarodno–pravnih akata kojih su BiH i RH potpisnice.

Ne želimo verovati da se 30. septembra može desiti donošenje odluke od strane Hrvatske i Slovenije da odlagalište bude stacionirano u Trgovskoj gori, jer to bi nas prisililo na radikalne, nekomšijske mere. Pozivamo na razumno, komšijsko tretiranje naših života i prava”, poručeno je tokom današnjeg skupa u Bosanskom Novom, prenose Vijesti.ba.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti