Svetsko fudbalsko prvenstvo – sertifikacija stadiona: Zelena je trava, zelena je i gradnja

Ćao svima! Kako ste?

Ni mene kao osobu potpunu nezainteresovanu za fudbal kao takav nije zaobišlo da su Englezi za titulu na Svetskom prvenstvu u fudbalu (i fudbal) mislili da „dolazi kući“ (It’s Coming Home!).

Foto-ilustracija: Pixabay

Loše vesti za ostrvljanje! Ipak ne dolazi. Barem ne njihovoj kući.

Sto osamnaest vojnih aviona britanske vazdušne flote je u znak podrške svojim igračima pred polufinale, u kojem su se sukobili sa našim susedima, Hrvatima, na nebu ispisalo slogan It’s Coming Home!. On je preuzet iz pesme „Three Lions“ benda The Lighting Seeds napisane za svrhe Svetskog prvenstva u fudbalu 1996. godine, čiji je domaćin bila Engleska. Od tada je „Three Lions“ nezvanična himna fudbalskog tima ove zemlje, a It’s Coming Home! popularni navijački stih.

Na žalost Engleza (a i pojedinaca iz Srbije, morala bih da primetim), Hrvati su im sinoć došli glave (čitajte: nogu).

Čijoj će kući fudbal otići – hrvatskoj ili francuskoj – saznaćemo u nedelju, 15. jula, kada se na moskovskom stadionu Lužnjiki odigrava finale kupa.

Ovo je treći, i ujedno poslednji, tekst koji ćemo posvetiti susretu zaštite životne sredine i fudbala u Rusiji. On za razliku od ostalih, pod okriljem Svetskog prvenstva u fudbalu, nije bio takmičarskog tipa, već je protekao u duhu saradnje.

Prethodna dva teksta možete takođe da pročitate na našem blogu.

Održiva arhitektura odnosi se na procese dizajniranja, konstruisanja, održavanja, renoviranja i rušenja određenog objekta koji se upravljaju principima odgovornosti prema životnoj sredini i efikasnoj upotrebi resursa.

Iako se nove tehnologije razvijaju neprestano kako bi dopunile dosadašnje prakse u stvaranju ekološki osveštanih struktura, zajednički cilj zelenih zgrada je smanjenje ukupnog uticaja gradnje na ljudsko zdravlje i prirodu i on se ogleda u:

  • efikasnijem korišćenju energije, vode i drugih resursa;
  • zaštitu zdravlja i poboljšanje produktivnosti zaposlenih;
  • smanjenje otpada, zagađenja i degradacije životne okoline.

U skladu sa svojom posvećenošću očuvanju naše planete, Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (franc. Fédération Internationale de Football Association, FIFA) je u izgradnju i obnovu svih zvaničnih fudbalskih stadiona nadmetanja integrisala princip održivog razvoja, koji su i ovogodišnji organizatori, Rusi, morali da dostignu. Upravo stadioni predstavljaju dušu Fudbalskog kupa, a njihova bukvalna i metaforička „ozelenjenost“ je dugotrajno nasleđe za zemlju domaćina.

Postoje različiti građevinski alati za potvrđivanje „ekologičnosti“ konstrukcija, a neki od njih su sertifikati. Svojevrstan test da li su sportski objekti ispunili zahteve zelene gradnje jeste upravo proces njihove sertifikacije. Nosioci ekoloških sertifikata u Rusiji uključuju kancelarijske prostore, multifunkcionalne komplekse, proizvodna postrojenja, logističke centre, univerzitete, stanove, magacine, železničke stanice i – stadione. Efikasnost standarda zelene gradnje je već potvrđena na sportskim događajima upriličenim na tlu ove države, pre svega na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. Prema principima održivog razvoja je projektovana i ledena dvorana Boljšoj u ovom ruskom gradu.

„Stadioni su od ključnog značaja u našim naporima da FIFA kup bude što uspešniji i održiviji“, izjavio je Federiko Adjeki, koji je u Federaciji zadužen za održivost i raznolikost zaključivši da mu je veoma drago što su svi sportski objekti za prvenstvo 2018. uspešno sertifikovani kako prema ruskim tako i međunarodnim ekološkim zahtevima.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti