Svetska banka odobrila Srbiji zajam od 50 miliona dolara za projekte energetske efikasnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako je Srbija posvećena ciljevima enegetske tranzicije i dekarbonizacije, u domaćem energetskom miksu još uvek dominiraju fosilna goriva. Kako bi podržao našu zemlju na zelenom putu, Upravni odbor Svetske banke odobrio je zajam u iznosu od 50 miliona dolara za projekat čiste energije i energetske efikasnosti, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Cilj projekta je da kroz ulaganja u čista i efikasna rešenja za grejanje i solarne sisteme na krovovima dovede do uštede energije, povećanog komfora i toplijih domova za građane. 

„Stambeni sektor u Srbiji ima veliki neiskorišćeni potencijal za poboljšanje energetske efikasnosti: domaćinstva čine oko jedne trećine konačne potrošnje energije u Srbiji, pri čemu se oko tri četvrtine energije koju potroše koristi za grejanje“, rekao je Nikola Pontara, direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Predviđeno je da tokom pet godina trajanja projekta 25.000 domaćinstava dobiju sredstva za održivo grejanje. Oko 2.500 domaćinstava dobiće dopunske grantove za socijalno uključivanje čiji je cilj da podrže najugroženije građane, a očekuje se i da će 3.000 domaćinstava prestati da koristi čvrsta goriva za ogrev.

Zahvaljujući ovom projektu, krovne solarne instalacije mogle bi da dodaju četiri megavata instaliranog kapaciteta obnovljive energije u Srbiji, stoji u saopštenju Svetske banke. 

„Ulaganja koja su potrebna za poboljšanje energetske efikasnosti, posebno u jednoporodičnim kućama, u kojima živi većina građana sa nižim prihodima, dovešće do značajnih društvenih, ekonomskih i ekoloških koristi“, istakao je Pontara.

U urbanim sredinama, gde domaćinstva nemaju pristup centralnom ili daljinskom grejanju, 60 odsto koristi ogrevno drvo, a još 15 odsto ugalj.

Grejanje stambenih objekata je glavni izvor zagađenja vazduha u gradovima Srbije, posebno u zimskim mesecima kada čine više od polovine emisija PM 2,5 čestica. Nedavna studija Svetske banke o zemljama Zapadnog Balkana pokazala je da se ušteda energije od preko 50 odsto može postići u jednoporodičnim kućama naknadnom ugradnjom izolacije zidova, krova i prozora.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti