Svetska banka finansira studije izvodljivosti nove hidroelektrane na vodopadu Inga u Kongu

kongoSvetska banka (World Bank) u četvrtak 20. marta 2014. godine odobrila je grant sredstva u iznosu od 73 miliona dolara za izgradnju hidroelektrane „Inga 3“ u Demokratskoj Republici Kongo. Sredstva Svetske banke će zajedno sa sredstvima Razvojne banke Afrike (African Development Bank), u iznosu od 33 miliona dolara, biti iskorišćene za izradu studija analize uticaja na životnu sredinu i društvenog uticaja koje će utvrditi da li je izgradnja ove hidroelektrane održiva.

Sredstva će se iskoristiti i za obrazovanje nezavisnog tela koje će pratiti najbolje svetske prakse u upravljanju projektom i izabrati najbolju kompaniju za realizaciju projekta.

Hidroelektrana „Inga 3“ će imati snagu od 4800MW; Južna Afrika će otkupiti 2500MW; 1300MW će biti prodato rudarskoj industriji Konga, dok će preostalih 1000MW otići u glavni grad Demokratske Republike Kongo Kinšasa (Kinshasa).

Hidroelektrana, koja će biti jedna od najvećih u svetu, biće izgrađena na vodopadu Inga koji je deo Livingstone vodopada na reci Kongo. Inače, za sada hidroelektrane „Inga 1“ i „Inga 2“ proizvode tri puta manje električne energije od planirane proizvodnje HE „Inga 3“.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti