Efikasne solarne ćelije nove generacije tanje od vlasi kose

solarIstraživači Univerziteta Swansea iz Velsa u Velikoj Britaniji rade na razvoju solarnih ćelija nove generacije koje će biti čak 30 puta tanje od vlasi kose, a sastojaće se od malih količina bakra, kalaja i cinka. Ove solarne ćelije će biti efikasnije od postojećih, više ekološke i mnogo jeftinije.

Ovaj univerzitet deo je istraživačkog projekta koji finansira EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council) sa oko 2 miliona funti, a čiji je cilj da se razviju solarne ćelije nove generacije koje će biti pogodne za proizvodnju u Velikoj Britaniji.

Predstavnici Univerziteta Swansea iz Velsa rekli su da je trenutno proizvodnja solarnih ćelija skupa, sirovine su toksične i oskudne, pa je njihov cilj da proizvode solarne ćelije od materijala koji će biti održiv i neće štetno uticati na životnu sredinu.

Ovaj univerzitet je i pionir postavljanja solarnih panela na zgrade u okviru SPECIFIC projekta (Sustainable Product Engineering Centre for Innovative Functional Industrial Coatings).

U Velikoj Britaniji postoji više od 4 milijarde kvadratnih metara krovova i fasada na kojima se mogu instalirati solarni paneli, a ako bi se iskoristio samo jedan odsto sunčeve energije ove zemlje to bi bilo dovoljno za pokrivanje svih energetskih zahteva.

S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti