Šveđani prvi u svetu prodali karbonski neutralnu naftu

Foto-ilustracija: Unsplash (Grant Durr)

Prvi bareli karbonski neutralne nafte potekli su iz naftnog polja kompanije Lundin Enerdži. Naime, ovo polje nalazi se u priobalju Norveške i to je prvo koje je sertifikovala nezavisna specijalizovana agencija za testiranje i sertifikaciju Intertek Grupa u okviru svog sertifikata Karbon Klir (Carbon Clear). Sertifikovana ugljenično neutralno proizvedena nafta isporučena je rafineriji Saras koja se nalazi na italijanskom ostrvu Sardinija.

Polje “Edvard Grig” sertifikovano je kao niskougljenično tokom celog životnog veka, sa emisijom od 3,8 kilograma ugljen-dioksida (CO2) po barelu ekvivalenta nafte, uključujući istraživanje, razvoj i proizvodnju, što je pet puta manje od svetskog proseka, navodi se na sajtu ove kompanije.

Kako dalje piše karbonski neutralna nafta prodata je rafineriji nakon što je višak emisije od 2.302 tone ugljen-dioksida kompenzovan putem visokokvalitetnog, na prirodi baziranog projekta hvatanja ugljenika.

U decenijama koje dolaze poreklo svakog barela nafte biće veoma važno, jer će se raditi na dekarbonizaciji u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma. Energetska tranzicija brzo napreduje, a nafta proizvedena niskom emisijom gasova osigurava nastavak dekarbonizacije. Kako iz ove kompanije najavljuju, od 2025. godine proizvodiće ugljenično neutralnu naftu.

Ugljenično neutralna goriva su goriva koja nemaju neto emisiju gasova sa efektom staklene bašte ili emisiju ugljenika. Sve više se ide ka tome da se u budućnosti koriste upravo ovakva goriva, jer povećanje koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi dovodi do pojačanog efekta staklene bašte što povećava temperaturu na našoj planeti, što utiče na klimatske promene.

Pariskim sporazumom dogovoreno je da sve države započnu efikasnu redukciju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se dostigao cilj sporazuma, a to je da se povećanje prosečne temperature zadrži znatno ispod 2 °C. Mnoge države idu ka tome da postanu ugljenično neutralne, možda će i upotreba karbonski neutralne nafte pomoći u postizanju ovih važnih ciljeva.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti