Svečano otvorena „Nedelja energije” u Beogradu (FOTO)

Foto: BeoInfo

Grad Beograd prvi put organizuje manifestaciju „Nedelja energije” sa idejom da se podigne svest sugrađana o temama koje su važne za kvalitet života u našem gradu i njegovo funkcionisanje, a koje nisu vidljive golim okom, poručio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali prilikom otvaranja ovog događaja na platou ispred Skupštine grada.

– Beograd je prvi osnovao Fond za povećanje energetske efikasnosti. U budžetu za ovu godinu imamo 120 miliona dinara samo za tu namenu. To znači da ove godine želimo da sredimo nekoliko javnih zgrada – fasade, novu izolaciju, stolariju i da onda vidimo koliko štedimo kada manje grejemo zimi i manje hladimo leti. Naredne godine bismo to primenjivali i na zgradama u kojima žive građani kako bismo smanjili njihove račune za grejanje i struju. To je ogroman projekat u koji smo krenuli kao prva lokalna samouprava ove godine i on se meri u milijardama evra u narednih deset, petnaest i dvadeset godina, ali to je projekat koji potpuno menja ekonomski i energetski bilans našeg grada – objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, 6. jula Grad Beograd dobija ponude za sređivanje deponije u Vinči, kako bi se izbegli požari koji su se nedavno desili, ali i kako bi se sredila ekološki najcrnja tačka u ovom delu Evrope. Taj projekat je, dodao je, vredan 300 miliona evra i on menja grad u pitanju ekološke svesti.

Foto: BeoInfo

Gradonačelnik je podsetio i  da je grad već kupio pet elektroautobusa, te da je za vreme nedavne posete Pekingu bilo reči o nabavci još takvih vozila.

– To je smer u kojem ćemo ići i gledati da razvijamo naše saobraćajno preduzeće. Elektroautobusi umesto dizel autobusa, kako bismo očistili vazduh u gradu i učinili ga zdravijim za život. Biciklisti i bicikli su jedan od naših prioriteta. U planu nam je da ove i sledeće godine uradimo 120 kilometara novih staza za bicikliste. „Parking srevis” već ima svoje javne bicikle u sistemu „park end rajd”. Na narednoj sednici Skupštine grada biće odluka o konkursu za javne bicikle. Grad Beograd traži partnera da na 150 mesta imamo više od 1.000 javnih bicikala, po uzoru na velike gradove sveta. Ukoliko to bude usvojeno, odmah ćemo objaviti konkurs koji će biti završen do kraja godine, kako bismo već naredne godine to sproveli – naglasio je Mali.

Foto: BeoInfo

On je naveo da su gradu preostala još dva velika projekta u oblasti energetike, izgradnja toplo-dalekovoda od Tenta u Obrenovcu do „Beogradskih elektrana” na Novom Beogradu. U narednih nekoliko dana, naveo je Mali, očekujemo potpisivanje sporazuma o razumevanju sa kineskom kompanijom i ta investicija je vredna 207 miliona evra.

– Taj projekat podrazumeva da se iz Tenta neće u reku izbacivati vruća voda, već će se toplo-dalekovodom dovesti do elektrana i koristiti za grejanje Beograda. Ova investicija se opravdava u roku od pet do šest godina i sjajna je prilika da ne zagađujemo naše reke i da štedimo energiju tako što na taj način obezbeđujemo grejanje za naše sugrađane. U Kini smo takođe razgovarali o završetku primarnog kanalizacionog sistema i izgradnji velike fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu. Taj projekat vredan je 269 miliona evra. Imamo rok od mesec dana da taj ugovor i dogovor završimo i to je prjekat koji je za građane veoma važan jer sada sve otpadne vode idu direktno u Savu i Dunav. Želimo da naše reke budu čiste i da se izbrišemo sa liste gradova u Evropi koji nemaju takvu fabriku – rekao je Mali.

Foto: BeoInfo

Kako je gradonačelnik naglasio, u ovoj nedelji energije cilj je da se sugrađani  upoznaju sa svim tim projektima, ali i da se podigne svest o tome koliko je važno čuvati životnu sredinu, baviti se kontrolom resursa, ali i graditi lepši, humaniji i zeleniji Beograd.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da se na današnji dan razmišlja o budućnosti, o generacijama koje dolaze i da Grad Beograd počinje ozbiljno da se bavi pitanjem energetske efikasnosti.

– Beograd postaje deo jednog velikog pokreta i priključuje se svetskim metropolama koje obeležavaju „Dane energije”, a to su Brisel, Njujork, London i drugi. Ovo je prilika kada možemo da pogledamo u budućnost i vidimo šta tehnološki napredak, kada je energetika u pitanju, donosi svima nama. Verujem da ćemo zajedničkim snagama ostvariti naše ciljeve. Do pre nekoliko godina za nas su solarni i vetro-parkovi delovali kao daleka budućnost. Već imamo solarne parkove i prve vetrenjače. Obnovljiva energija, energetska efikasnost, korišćenje čiste energije u saobraćaju jesu naši prioriteti. Verujem da ćemo u ovim danima mnogo toga naučiti u velikom broju radionica i programa – istakao je Antić koji je zahvalio Gradu Beogradu i drugim partnerima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije i izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.

Foto: BeoInfo

Vršilac dužnosti sekretara za energetiku Marko Stojanović rekao je da je ova manifestacija rezultat trajnog opredeljenja Grada Beograda da se energetskom efikasnošću i zaštitom životne sredine bavimo na sistematski način.

– Naše uverenje i opredeljenje je da ova manifestacija postane tradicionalna i da bude što sadržajnija – istakao je Stojanović i zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji ovog događaja.

Predsednica CEDEF-a Ana Bovan navela je da je ova manifestacija instrument razvoja u najvažnijim oblastima i to za ekonomski razvoj, veću konkurentnost i očuvanje resursa. Ona je dodala da je potrebno podići odgovornost svih onih koji učestvuju u implementaciji mera, kako energetske efikasnosti tako i borbe za očuvanje resursa, i pozvala građane da učestvuju u obeležavanju „Nedelje energije”.

Foto: BeoInfo

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da današnji dan označava početak transformacije čitavog društva.

– Klimatske promene donose ozbiljne pretnje za sve nas i takve pojave od nas traže da združenim snagama odgovorimo na izazove. Mi smo tu da pružimo podršku u energetskoj efikasnosti, mnogo toga je započeto i očekujemo da nastavimo sa aktivnostima na tom polju – naglasio je on.

Početku ove manifestacije prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i v. d. sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

„Nedelja energije” u Beogradu deo je šireg koncepta, deo „Nedelje održive energije Evropske unije”,  koja se od 2006. godine održava u zemljama EU.

Ovaj događaj organizuju Sekretarijat za energetiku Grada Beograda i CEDEF uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti