Sve toplija leta su izvesna budućnost, očekujte da bude i 55 stepeni

Foto-ilustracija: Pixabay

Kada tokom vrućih letnjih dana živa u termometru popne preko 40 Celzijusovih stepeni, svi imamo utisak da ćemo izludeti. Međutim, to nije ništa prema onome što nas čeka u budućnosti.

Naime, prema novoj italijanskoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, u narednim decenijama možemo očekivati da temperatura leti ide i iznad 55 stepeni. Čak i mi koji živimo u Evropi.

Ovaj scenario proizlazi iz analize o interakciji vlažnosti vaduha i toplote koju je sproveo Zajednički istraživački centar Evropske komisije. Projekcija se ne odnosi samo na temperaturu, već i na odnos visine temperature i vlage.

Prema tvrdnjama stručnjaka, toplotni talasi iznad 40 stepeni uz pojačan nivo vlažnosti, mogu se javiti i svake dve godine, uz ozbiljne rizike za zdravlje ljudi, posebno u istočnoj Aziji i na istočnoj obali SAD.

To je scenario koji predviđa povećanje globalne temperature od dva stepena u u odnosu na predindustrijsko doba. Parski klimatski sporazum se upravo zalaže za to da uradimo sve što je moguće da smanjimo emisiju štetnih gasova, kako bismo snizili temperature za ta dva ključna stepena.

Foto-ilustracija: Pixabay

No, ukoliko ne preduzmemo ništa, temperature će i dalje da nastave da rastu. Istraživači su procenili da bi se sa povećanjem od 4 stepeni u mnogim delovima sveta, uključujući i Evropu, moglo svedočiti super toplotnim talasima koji prelaze čak 55 stepeni.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti