Gradi se prva solarno-metanska elektrana

Foto: NAWMA

U blizini australijskog grada Adelejda bi uskoro trebalo da bude puštena u rad jedinstvena hibridna elektrana koja će istovremeno generisati energiju iz sunčevih zraka i onu dobijenu sagorevanjem metana nastalo razgradnjom otpada.

Sva proizvedena električna energija biće dalje distribuirana kroz elektroenergetski sistem ove zemlje. Kako se navodi, iz sagorevanja metana trebalo bi da se na godišnjem nivou dobije oko 11.000 MW/h električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdevanje 1.800 domaćinstava, dok će se iz vrele vode koja će se dobijati sa farme solarnih kolektora ukupne površine 5.000 m2 proizvoditi 2.000 MW/h električne energije godišnje, što dovoljno za snabdevanje 300 porodica.

U projektu još učestvuju i australijske kompanije Joule Energy i LMS Energy, koje će ugovoriti komercijalne ugovore za isporuku električne energije u javnu mrežu. Nova elektrana je u skladu s ciljem Južne Australije da do 2025. godine ostvari 50 odsto proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i planovima Adelejda da do iste godine postane prvi grad na svetu sa nultim karbonskim otiskom.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti