Sve manje šanse da se zaustavi globalno zagrevanje

Foto-ilustracija: Pixabay

Nova klimatska predviđanja donose sumorne prognoze. Svetski naučnici, stručnjaci za klimatkse promene, upozoravaju da je sve sigurnije da će Planeta Zemlja u narednih pet godina dostići gornji temperaturni limit.

Prema studiji koju je objavila Svetska meteorološka organizacija, postoji 40 odsto šanse da već 2025. godina za 1,5 stepeni Celzijusa bude toplija od predindustrijske ere. Naučnici su zaključili i to da postoji 90 odsto verovatnoće da će jedna godina između 2021. i 2025. godine postati najtoplija ikada zabeležena. 

Podaci o temperaturama pokazuju da je ona ispod granice koja je postavljena Pariskim klimatskim sporazumom, ali prema objavljenoj studiji, naučnike zabrinjava činjenica da je procena za prošlu deceniju iznosila 20 odsto šansi za povećanje globalne temperature, dok su najnoviji podaci znatno zabrinjavajući.

“To je više od obične statistike. Povećanje temperature znači više topljenja leda, povećanje nivoa mora, više talasa i drugih ekstremnih vremenskih uslova, što će u znatnoj meri uticati na proizvodnju hrane, zdravlje ljudi, životnu sredinu i održivi razvoj”, rekao je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije.

Kako je istakao, studija pokazuje da se približavamo temperaturnim vrednostima koje su definisane Pariskim sporazumom.

“Ovo je još jedan poziva za uzbunu, svet treba da ubrza smanjenje emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte i što pre treba postići ugljeničnu neutralnost”, napominje Talas.

Prema objašnjenju profesora Adama Šejfa, procena povećanja globalne temperature u kontekstu klimatskih promena odnosi se na dugoročnu globalnu prosečnu temperaturu, a ne na proseke za pojedine godine ili mesece. Ipak, prekoračenje nivoa od 1,5 stepeni možda će se već videti u narednih nekoliko godina.

Glavni cilj Pariskog klimatskog sporazuma je zadržavanje povećanja globalne prosečne temperature znatno ispod 2 °C u odnosu na predindustrijski period. Kako bi se on ispunio neophodno je smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte, ali, prema studiji, one su i dalje ispod onoga što je potrebno za postizanje ciljeva.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti