Kombi prevoz od očaja do sreće

Foto: Fejsbuk printskrin

Razveden, švorc i bez krova nad glavom, te noći Bob Vels je zaspao u suzama na hladnom podu starog kombija. Prezirao je svoj posao u supermarketu jer, osim što je bio nepodnošljivo monoton, kada se odbiju troškovi stanarine i alimentacije, od plate mu je ostajalo tričavih 400 dolara. Zato je poslednji cent dao za oronuli kombi koji nikome osim njemu nije bio potreban, i tako sebe izbavio od spavanja na ulici.

Tu, u svojoj novoj pokretnoj kući, Bob je bio ubeđen da je dotakao dno, a onda je 1. u mesecu doneo otkrovenje – nema više stanarine! Bez ovog najvećeg izdatka, koji mnoge Amerikance lišava doma, počeo je brzo da se oporavlja, a život u kombiju postao je udobniji: uskoro je nabavio solarne panele, frižider i zasluženi krevet. Hladne noći postale su prošlost jer je kombi dobio izolaciju, a u malenom prostoru našlo se mesta i za plejstejšn kome su se posebno obradovala njegova dva dečaka.

Životna tragedija neočekivano se pretvorila u sreću kada je shvatio da sada, više nego ikada, ima vremena da sa decom ide na pecanje i kampovanje, da obilaze prirodu i igraju igrice.

Bilo je to vreme kada je Vels shvatio šta sloboda zaista znači jer prava kuća ovih savremenih nomada nije kombi, već sva ta prostranstva koja neumorno obilaze. Uz pun rezervoar, nešto hrane i vernog krznenog saputnika, nikada se ne zna gde ćete zanoćiti.

Foto – ilustracija: Unsplash (Benoumechiaravymen)

Nomadski način života pomogao je Bobu da napusti stari posao, a danas mu zaradu donosi sajt i jutjub kanal pod nazivom Cheap RV living na kome nomadi novajlije mogu pronaći praktične savete kako da sebi olakšaju ovaj, po mnogo čemu zahtevan način života. Kupanje, spremanje ručka i odlazak u toalet mogu biti pravi izazovi, ali deka Vels, koji već 14 godina živi na točkovima, nudi savet za sve.

Tako mu je kombi, u kojem je prve dane nerado provodio maštajući o toplom krevetu, doneo život kakav nije mogao ni da zamisli. Deo njegove priče prenet je i na filmsko platno u ostvarenju Nomadland gde su glavni junaci ljudi koji žive slobodno – baš kao i on.

Život u kombiju nekada počinje iz radoznalosti i želje za avanturom, ali najčešće jer za nagomilane probleme nema drugog rešenja. Slomljeni i uplašeni u svojim četvorotočkašima, oni koje život nije štedeo ponovo nalaze podršku i ljubav u novostečenoj nomadskoj porodici, a pravih prijatelja nikada ne manjka na dugim američkim putevima.

Najlepše od svega je što sve te noći, koje ovi nasumični prijatelji provode okupljeni oko vatre uz smeh, roštilj i pesmu, nikada nisu poslednje. Baš kao što Bob kaže u filmu Nomadland, kada živite na točkovima, ne postoji „krajnje zbogom“ već samo „Srešćemo se ponovo. Negde usput.“

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti