Suša dovela do nacionalne katastrofe u Zimbabveu

Foto-ilustracija: Pixabay

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva proglasio je nacionalnu katastrofu zbog suše koja preti da 2,7 miliona ljudi ove godine dovede u opasnost od gladi, javljaju svetski mediji.

Mnangagva je na konferenciji za medije poručio da je zemlji potrebno dve milijarde dolara humanitarne pomoći kako bi sprečili da nastupi glad, budući da će žetva u Zimbabveu biti dovoljna da obezbedi nešto više od polovine žitarica potrebnih za prehranu nacije.

„Više od 80 odsto naše zemlje ima ispodprosečne padavine zbog suše izazvane El Ninjom“, rekao je predsednik naglašavajući da je glavni prioritet zemlje obezbeđivanje hrane za sve stanovnike zemlje jer niko ne sme da umre od gladi.

Slabe kiše na jugu kontinenta izazvane su El Ninjom, prirodnim klimatskim obrascem koji ima globalni uticaj na vremenske prilike, a pre Zimbabvea, nacionalnu katastrofu proglasila je Republika Malavi i Zambija.

Osim proizvodnje hrane, suša je ugrozila i proizvodnju električne energije jer se Zimbabve mahom oslanja na ugalj i hidroelektrane, prenose svetski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je El Ninjo?

Tokom normalnih uslova u Tihom okeanu, pasati duvaju zapadno duž ekvatora, odnoseći toplu vodu iz Južne Amerike prema Aziji. El Ninjo je klimatski obrazac koja krši ove normalne uslove dovodeći do slabljenja pasata, a topla voda se potiskuje prema zapadnoj obali Amerike, objašnjeno je na sajtu američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

El Ninjo može imati globalni uticaj na vremenske prilike izazivajući šumske požare, rekordne vrućine, suše i poplave širom sveta. Ovaj klimatski obrazac se u proseku dešava svake dve do sedam godina, a njegove episode traju od 12 meseci pa do nekoliko godina.

El Ninjo na španskom znači mali dečak, a južnoamerički ribari su prvi put primetili periode neobično tople vode u Tihom okeanu još u 17. veku.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti