„Superheroja izradi, neka ti ekološka svest proradi!“- likovni konkurs za osnovce u Hrvatskoj

Foto: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

Ozonko i Ozončica, „zeleni” superheroji Ministarstva zaštite okoline i energetike koji su u potpunosti oduševili korisnike Vibera, najpopularnije regionalne platforme za razmenu poruka, nastavljaju da podučavaju o važnosti ozonskog sloja na pametan, zabavan i edukativan način. Od početka kampanje, Ozonko stikere je preuzelo 35.000 korisnika koji su ih upotrebili preko 115.000 puta.

Kako bi deca i mladi još bolje upoznali superheroje Ozonka i Ozončicu, Ministarstvo zaštite okoline i energetike raspisalo je nagradni likovni konkurs edukativnog karaktera.

Likovni konkurs „Superheroja izradi, neka ti ekološka svest proradi!“ namenjen je učenicima viših razreda osnovnoškolskih ustanova. Konkursom se učenici podstiču na razmišljanje o ovoj izuzetno važnoj temi, s obzirom na to da ozonski sloj zbog svojih fizičko-hemijskih procesa znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje tei na taj način štiti živa bića na planeti.

Učenici treba da izrade skulpturu inspirisanu „Ozonko i Ozončica“ Viber stikerima. Skulptura treba da bude izrađena od predmeta ili materijala namenjenih otpadu, a koje su prethodno koristili u nastavi ili svakodnevnom životu (npr. papir, karton, plastika, PET ambalaža, čepovi, tekstil, stiropor, itd).

Na taj način Ministarstvo želi da podstakne mlade da predmete koji bi inače završili u košu za smeće maštovito upotrebe i tako smanje količinu otpada koji nastaje, doprinesu očuvanju prirode i okoline, a ujedno i da se kreativno izraze.

Konkurs je otvoren do 1. decembra 2019. godine, nakon čega će stručni žiri od pristiglih radova izabrati najbolje, a koje će Ministarstvo zaštite okoline i energetike nagraditi.

Kampanja „Ozonko i Ozončica“ pokrenuta je povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja, a pokrenulo ju je Ministarstvo zaštite okoline i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svetskih platformi za razmenu poruka.

Više informacija o preuzimanju „Ozonko i Ozončica“ stikera pročitajte na sajtu.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti