Prvi „zeleni“ stikeri u Hrvatskoj za zaštitu ozona

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača Ministarstvo zaštite okoline i energetike u saradnji sa Rakuten Viberom, jednom od vodećih svetskih platformi za razmenu poruka, kreiralo je osamnaest besplatnih ekskluzivnih stikera koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu.

Cilj ove kampanje je deci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog omotača. Ozonski omotač je zbog fizičko-hemijskih procesa izuzetno važan jer znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na planeti.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga omotača obeležava se pod sloganom “32 godine obnove“, čime se želi istaknuti veliki uspeh koji je postignut na ovom planu.

Republika Hrvatska zajedno s ostalim potpisnicama Montrealskog protokola aktivno učestvuje u podizanju svesti javnosti o značaju ozonskog omotača za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje supstanci koje ga oštećuju. Stručnjaci predviđaju da će do potpunog uspostavljanja prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog omotača doći oko 2050. godine.

“Raduje me što smo kreirali stikere posvećene zaštiti prirode i okoline i što smo prva državna institucija u Hrvatskoj koja je uspostavila saradnju s Viberom. Ova kampanja je jedna u nizu aktivnosti po pitanju prilagođavanja klimatskim promenama, što je važna tema ne samo u Hrvatskoj, već i u svetu”, rekao je ministar zaštite okoline i energetike dr sc. Tomislav Ćorić i pozvao građane da preuzimanjem stikera podrže ovu kampanju.

Foto-ilustracija: Pixabay

U tom smislu, naredna tri meseca korisnici mogu besplatno preuzeti „zeleni“ stiker paket na iOS i Android uređaje ili na računare. Za preuzimanje stickera, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju “Više“, nakon toga kliknuti na „Trgovina nalepnicama“ i unutra potražiti stikere “Ozonko i Ozončica“. A može ih se preuzeti i ovde.

Svi koji preuzmu stikere automatski će postati i članovi/ice Zajednice gde će moći da učestvuju u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima, kojima mogu pristupiti i ovde. Pored toga, u okviru Zajednice pratioci će  moći da razgovaraju sa Ozonkom i Ozončicom, ali i s njihovim gostima.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoline i energetike Republike Hrvatske

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti