Solarni paneli na 9 objekata u Subotici

Foto Ilustracija: Pixabay

Subotica će na devet objekata javne namene i obrazovne ustanove postaviti solarne panele sa ciljem da poveća njihovu energetsku efikasnost i ostvari značajnu uštedu u potrošnji energije. Za postavljanje solarnih panela biće investirano 727.000 evra, a ovaj projekat se realizuje u okviru Interreg Programa Prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske, navodi se na sajtu ovog grada.

Projekat koji zajednički realizujemo sa Opštinom Satnica Đakovačka je od velikog značaja za naš grad. Drago mi je što i pored otežanih uslova rada u svim oblastima društva, ovaj i ovakvi projekti se ipak realizuju, jer su usmereni na budućnost kroz podizanje svesti o važnosti zaštite životne sredine i korišćenja potencijala energetske efikasnosti i solarnih elektrana odnosno obnovljivih izvora energije“, naglasio je Srđan Samardžić, član gradskog veća.

Kako je objasnila Božidarka Golubović, vodeći partner na ovom projektu je Opština Satnica Đakovačka. Projekat zasnovan je na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. 

U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka žele da izgrade solarne sisteme, solarne elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski efikasne javne rasvete. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana.

Opština Satnica Đakovačka solarne panele postavlja na nekoliko javnih zgrada, u planu je izgradnja javne rasvete u opštini i postavljanje solarnih drva. Dok će kroz ovaj projekat, Subotica, uraditi energetsku sanaciju dve škole, Osnovne škole “Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrednosti od nešto više od 150.000 evra.

„U Osnovnoj i srednjoj školi Žarko Zrenjanin završeni su radovi na zameni prozora i vrata čime smo povećali energetsku efikasnost same zgrade. Radovi na školi ‘Matko Vuković’ se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara preko jednog veka zasijati drugim sjajem, a decenijski problem starih prozora napokon će biti rešen dok će ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica“, podvukla je Božidarka Golubović.

Kroz ovaj projekat na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni, solarni paneli, a to su Tehnička škola „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola, Osnovna škola „Sonja Marinković”.

Javna nabavka za navedene radove je u toku, a rok za njihovo postavljanje je novembar 2021. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti