Stručnjaci predviđaju rast prodaje elektromobila u 2020. godini uprkos slabljenju auto-industrije

Međunarodna agencija za energetiku prognozira da bi do kraja godine moglo da se proda 2,3 miliona električnih automobila globalno, čime će se dostići rekordan broj elektromobila na putevima širom sveta – čak 10 miliona. Pored direktnog uticaja na zdravlje stanovništva, KOVID-19 uzrokuje i ekonomsku štetu, a na udaru su se našli i proizvođači automobila. Ipak, prema očekivanjima stručnjaka, tranzicija ka održivoj mobilnosti neće biti ometena zdravstvenom krizom.

Poslednju deceniju je obeležio rast upotrebe četvorotočkaša na električni pogon. Svake godine je broj njihovih kupaca rastao za 60 odsto, osim prošle godine kada je napredak značajno usporen. Uprkos tome, prodaja je kulminirala, dostigavši 2,2 miliona prodatih električnih automobila i najveći dotadašnji udeo na tržištu automobila od 2,6 odsto.

Foto-ilustracija: Unsplash (Marc Heckner)

Na najvećim evropskim tržištima automobila (Francuska, Nemačka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo), prodaja je u prvoj trećini 2020. godine skočila za više od 90 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Francuzi, Nemci, Italijani i Englezi su zajedno pazarili 145 hiljada automobila na električni pogon. U Norveškoj, zemlji sa najvećim procentom elektromobila u ukupnoj prodaji, situacija je od januara do aprila ostala relativno nepromenjena u odnosu na godinu ranije.

Predviđanja stručnjaka sugerišu da koronavirus neće poremetiti tržište električnih vozila. Tome će doprineti i standardi Evropske unije koji ograničavaju emisije ugljen-dioksida po pređenom kilometru, povećanje konkurentnosti automobila na elektropogon u odnosu na dizelaše i benzince, ali i državne podrške u obliku direktnih podsticaja, umanjenja poraza ili drugih podsticajnih mera. Povrh toga, procenjuje se da će budući vlasnici elektromobila, kao i sadašnji, biti bogatiji pripadnici društva po koje je ekonomski pad izazvan virusom manje poguban.

Tokom godine, ponuda električnih automobila postaće bogatija za oko 100 novih modela.

Uzevši sve navedeno u obzir, eksperti Međunarodne agencije za energetiku veruju da će 2020. godine rekord broja prodatih elektromobila, kao i njihovog udela na tržištu automobila, biti još jednom oboren – i to prodajom 2,3 miliona automobila na elektropogon i udelom od 3 odsto.

Jelena Kozbašić 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti