Stiže superautomobil na električni pogon i dometom od 644 kilometara

Američka startap kompanija „Elejšn“ (ushićenje) najavila je svoj prvi superbrzi automobil pod nazivom „fridom“ (sloboda).

Prema veb stranici kompanije, „Elejšn“ su osnovali južnoamerikanci Karlos Satulovski i Mauro Saravia.

Dvojac se upoznao u njihovoj rodnoj zemlji Argentini 1985. godine i prvobitno je planirao da izgradi model ultralakog aviona. Od ovog plana se odustalo zbog nepovoljne ekonomske situacije u zemlji, izazvane konstantnim nemirima.

Svako je krenuo na svoju stranu, pa se tako Satulovski preselio u Ameriku i postao pilot, dok je Saravia kovao karijeru u Južnoj Americi kao inženjer za trkačka vozila i dizajner odela za moto trke.

Obojica inženjera imaju i iskustvo u Formuli 1 i trke „24 sata Le Man“ i sa još nekoliko evropskih trkačkih serija.

Par se 2014. godine ponovo okupio i u Americi formirao kompaniju „Elejšn“.

Prikazan, za sada, samo na promo slikama, brend navodi da će model „fridom“ biti prvi „puristički, luksuzni, električni automobil ručno izrađen u Americi“.

„Elejšn“ navodi da će „fridom“ imati šasiju od ugljeničkih vlakana i da će biti opremljen sa tri elektromotora. Imaće pogon na sva četiri točka i dvostepeni menjač.

Postoji opcija i za četvrti motor koji bi snagu motora podigao na čak 1.400 kilovata, odnosno 1.903 konjske snage.

U ponudi će biti baterije od 100 i 120 KW koja će omogućiti domet od 482 do 644 kilometra. Ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas, „fridom“ će postizati za 1,8 sekundi, a maksimalna brzina koju će moći da postigne iznosiće 418 kilometara na sat.

Opremu čine i digitalni ekran, minimalistička centralna konzola, a kompanija će kupcima omogućiti da sami odaberu detalje u pogledu enterijera.

Cena osnovne verzije „fridoma“ biće neverovatnih 1,7 miliona evra, a model koji bi koristio benzin kao gorivo čak 1,9 miliona evra. Za sada i dalje nije poznato kada će početi prodaja ovog modela.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti