ABB-ovi brzi punjači za električna vozila

LAMPO2

Solar Impulse-ovim letom započeta je revolucija transporta bez emisije CO2 na nebu. Solar Impulse je stigao u Čongking u ponedeljak i provešće nekoliko narednih nedelja u Kini. Piloti Bertan Pikard i Andre Boršberg svojim letom demonstriraju mogućnosti i očekivanja od obnovljivih izvora energije, tema koja je veoma interesantna Kini koja je najveći svetski investitor u oblasti obnovljivih izvora energije. ABB je sklopio inovativni tehnološki savez sa Solar Impulse-om i priključio projektu 3 svoja inžinjera. ABB ima isti cilj i sa brzim punjačima za elekrična vozila na putevima u Kini kao i sa Solar Impulse-om na nebu.

ABB je započeo pilot projekte 2010. godine u saradnji sa lokalnim proizvođačima opreme i preduzećima u Kini, kako bi pomogli industriji u razvoju da stekne svoje uporište. ABB je takođe počeo sa izgradnjom kineske organizacije za električna vozila kako bi podržala rast, uključujući istraživanja, razvoj, proizvodnju, logistiku, servis kao i napredak strateške saradnje sa kompanijom Shenzhen BYD Daimler New Technology Co. Ltd.

ABB-ovo partenerstvo sa Shenzhen BYD Daimler New Technology Co. Ltd. (BDNT) nudi pogodnost brzog punjenja kod kuće, na poslu ili na javnoj stanici za punjenje i upotpunjena je aplikacijom za mobilne telefone koja omogućava daljinski nadzor i kontrolu faze punjenja. Nakon što je objavljeno parterstvo u februaru 2014. godine, ABB je prvu seriju punjača za električno vozilo uspešno dostavio krajnjim korisnicima i doneo im jednostavno, brzo i pouzdano rešenje. Broj instalacija konstantno raste. ABB i BYD su ušli u još jedan savez za razvoj rešenja za skladištenje energije. Savez bi trebalo da omogući još veće korišćenje obnovljivih izvora u zemlji.

Jedna od strateških industrija u razvoju u Kini su električna vozila kao i gradska mreža za punjenje koja će biti ključni pokretač za ovo perspektivno tržište. ABB svojim partnerima kao što je BDNT nudi podršku za električna vozila zahvaljujući svom globalnom iskustvu i tehnologiji. Korisnici električnih vozila mogu da napune svoje baterije kad god i gde god žele zahvaljujući ABB-ovim brzim punjačima jednosmerne struje. Samim tim jača se i poverenje korisnika električnih vozila i potiskuju se automobili na gorivo.

S obzirom da je Kina postala najveće svetsko tržište automobila sa više od 23 miliona vozila prodatih u 2014. godini, rešili su da vode jaku kampanju za promovisanje električnih vozila ne bi li poboljšali kvalitet vazduha, smanjili zavisnost od nafte i nivo efekta staklene bašte u gradovima koji se urbanizuju. Da bi se ova delatnost pokrenula Kina takođe povećava podsticaje za lokalne samouprave kako bi broj instaliranih punjača za električna vozila porastao i da bi angažovala privatne partnere kao što je ABB.

Ove godine je The State Grid Company of China postavila 50 brzih punjača između Pekinga i Šangaja koji pomažu da se smanji takozvani “opseg anksioznosti” tokom dvanaestočasovnog puta od 1.260 kilometara između dva najveća grada u Kini.

Pored Kine, ABB je počeo sa poslovanjima i u Evropi. ABB je osnovao mreže za brzo punjenje sa partnerima u drugim zemljama uključujući Holandiju i Estoniju. ABB-ovi inžinjeri su značajno doprineli širenju mreža za brzo punjenje. Uz njihovu pomoć ABB je napravio park za brzo punjenje u Bergenu, Norveška, u kom je moguće da 14 vozila istovremeno pune svoje baterije.

U Nemačkoj, Holandiji, Danskoj i Švedskoj, ABB je jedan od partnera koji učestvuje u instaliranju punjača za brzo punjenje i propratne opreme. Za ovaj projekat planirano je da instaliraju 155 punjača, kako bi vozači mogli da putuju rutama sever-jug bez brige kada će naići na sledeći punjač. Ovakva mreža će dokazati da je e-mobilnost održiva opcija za putovanja na daleke destinacije širom kontinenta. Ako budu pažljivo isplanirali infrastrukturu niko neće morati da brine o tome da će ostati zaglavljen na nekom mestu gde neće moći da dopuni svoje vozilo.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u domenu energetike i industrijske automatizacije koja svojim korisnicima iz oblasti komunalnih usluga, infrastrukture, transporta i industrije omogućava unapređenje njihovih performansi uz smanjivanje štetnih uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 država u svetu i zapošljava oko 140.000 ljudi.

N. Đ.

foto: abb.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti