Stiže EVO, prvo električno vozilo proizvedeno u BiH

Grupa inženjera iz travničke Tvornice mašina GS, nakon dve godine projektovanja i dizajniranja, predstavila je prvo domaće električno vozilo.

“Radi se o lakom dostavnom vozilu čija je autonomija stotinu kilometara. Sve je proizvedeno u Bosni i Hercegovini. Na vozilu su radili razvojni inženjeri, mašinski inženjeri, elektroinženjeri i imali smo industrijske dizajnere”, rekao je za Denis Bešić, inženjer u GS Tvornici mašina Travnik.

Ovo vozilo je namenjeno za dostavu tereta, a njegova nosivost je 300 kilograma. Jedna od renomiranih logističkih kompanija iz Nemačke prvi je naručilac vozila EVO. Procena je da će potražnja za ovakvim vozilima biti ogromna u skorijoj budućnosti, što je velika šansa za kompaniju, ali i privredu BiH u celini.

Pročitajte još:

Poverenje zahtevnog tržišta Evropske unije ova kompanija stekla je odavno. Modeli električnih bicikala, kao i ostali proizvodi plasirani na tržište EU, opravdali su očekivanja kupaca, stoga nema ni najmanje bojazni da će isti slučaj biti i sa dostavnim električnim vozilom, ističu u kompaniji, uz napomenu da iza svakog proizvoda stoji timski rad mladih inženjera koji su najveća vrednost kompanije.

“Mi najviše energije ulažemo u svoje ljude, u njihovo obrazovanje jer ne vrede vam ni nove hale ni nove mašine ako nemate kvalitetan kadar”, rekao je Senad Beganović, izvršni direktor GS Tvornice mašina Travnik.

Do sredine ove godine vozilo EVO bi trebalo da prođe sva potrebna testiranja, a do kraja godine dobiti i dozvolu za serijsku proizvodnju za koju je već pripremljena nova proizvodna hala od 3.200 metara kvadratnih u krugu travničke tvornice mašina GS.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti