Stigla prva oprema za EPS-ov vetropark „Kostolac“

Foto: Elektroprivreda Srbije

Prva oprema za vetropark „Kostolac“, prvi vetro projekat „Elektroprivrede Srbije“, stigla je na lokaciju gradilišta. Posebnim transportom u Kostolac su dopremljene tri velike elise i dva velika dela za stubove, stoji u saopštenju Elektroprivrede Srbije.

Oprema za vetropark, snage 66 megavata, stizaće narednih meseci, sve do početka oktobra. Sa isporukom opreme počeće sukcesivno i montaža, a cilj je da se sve završi do kraja 2024. i da potom vetroelektrana bude povezana na mrežu.

Kako dalje stoji u saopštenju, vetropark „Kostolac“ imaće 20 vetrogeneratora, 20 stubova snage po 3,3 megavata, odnosno ukupne snage 66 MW. Sami vetrogeneratori biće visoki 179 metara. Dvadeset vetroturbina biće dovoljno da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava, a nalaziće se na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrana i kopova „Kostolac”.

Pročitajte još:

Vrednost projekta VE „Kostolac“ je 144 miliona evra. Evropska unija obezbeđuje 30 miliona evra bespovratno, 32,2 miliona evra izdvaja EPS, dok je zajam banke KfW 80 miliona evra, a grant koji daje ta banka je 1,8 miliona evra.

Prema rečima Dušana Živkovića, v. d. generalnog direktora EPS-a, u toku je i gradnja solarne elektrane „Petka“, a uz projekat od jednog gigavata solarnih samobalansirajućih elektrana i buduću reverzibilnu hidroelektranu „Bistrica“, EPS se priprema za drugačiji proizvodni portfolio, održivo poslovanje, uz obavezno obezbeđenje sigurnosti snabdevanja.

Dekarbonizacija i zamena proizvodnje iz fosilnih goriva je poseban izazov za energetiku, ali ove tri oblasti imaće ključni uticaj ne samo na energetski sektor, već i na sve druge oblasti. Ako smo u prošlom veku sveću i ognjište zamenili sa sijalicom sada je menjamo solarnim panelima i toplotnim pumpama”, rekao je Živković na Beogradskom energetskom forumu tokom panela o ubrzanju puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti