STIGLA JE ŽIRAFA 2.0: Mobilna elektrana za punjenje električnih vozila pomoću vetra i sunca (FOTO) (VIDEO)

Foto: Print Screen / futurism.com

Jedan od glavnih razloga zašto se ljudi još uvek ne odlučuju za kupovinu električnih automobila predstavlja ograničena infrastruktura za njihovo punjenje.

Energetska revolucija koja podrazumeva zaokret ka obnovljivim izvorima energije, uključuje i korišćenje mobilnih sistema koji imaju integrisane baterije i koriste energiju sunca i vetra za proizvodnju električne energije. Zahvaljujući kompanijama kao što je Tesla, ovaj energetski ekosistem se polako, ali sigurno uspostavlja, a baterije za električna vozila takođe mogu da posluže i za mrežno napajanje.

Mobilna elektrana u obliku žirafe, koju je razvila švedska kompanija InnoVentum, jedno je od mogućih rešenja koje bi moglo da pomogne u stabilizaciji proizvodnje energije.

 – „Giraffe 2.0“ vetro-solarna elektrana može energijom da snabde sve – od vašeg e-vozila do privatne kuće, koristeći čiste energetske tehnologije. Elektrana se sastoji od drvene konstrukcije koja podržava do 24 solarna panela, kao i vetrogeneratora, montiranog na visini od 12 metara – navode iz ove kompanije.

Ova mobilna elektrana može proizvesti dnevno oko 38 kWh. Zavisno od prosečne godišnje brzine vetra i insolacije, približna proizvodnja na godišnjem nivou bila bi 13,8 MWh (10,000 – 20,000 kWh). Ovaj kapacitet mogao bi da bude iskorišćen za punjenje električnih vozila ili za napajanje domaćinstava. Oblik žirafe, koji kompanija InnoVentum naziva „pametnim raspoređivanjem“ solarnih panela, pomaže da se dobije višečasovna izloženost suncu tokom dana.

Kako infrastruktura punjača za električna vozila nastavlja širenje, „Giraffe 2.0“ predstavlja rešenje koje bi punjače moglo da učini pristupačnijim, instalirajući ih na mesta gde postojeće elektrodistributivne mreže još uvek ne mogu doći. Umesto plaćanja troškova instalacije punjača visokog kapaciteta, „Giraffe 2.0“ predstavlja alternativu u vrednosti približno 55,000 evra – a ova cena može da se snizi korišćenjem vetra i solara.

Izvor: futurism.com

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti