Stellantis investira 50 miliona evra u kompaniju Vulcan Energy

Foto: Stellantis Vulcan

Stellantis, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, objavio je da će investirati 50 miliona evra u kompaniju Vulcan Energy. Cilj Vulcan Energy je da proizvodi litijum hidroksid, koji će biti vrhnunskog kvaliteta sa neto nultim ugljeničnim otiskom, i to koristeći obnovljivu geotermalnu energiju za pokretanje proizvodnje litijuma bez fosilnih goriva u okviru projekta Zero Carbon.

,,Ovo strateško ulaganje u vodeću litijumsku kompaniju, pomoći se nam da stvorimo otporan i održiv lanac vrednosti za svoju proizvodnju baterija za električna vozila u Evropi’’, rekao je Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantis-a.

Direktor kompanije Vulcan Energy dr Frensis Vedin izjavio je da su oni u potpunosti usklađeni sa ciljevima dekarbonizacije i elektrifikacije kompanije Stellantis i da se raduju produbljivanju saradnje sa Stellantis-om, kao vodećim proizvođačem automobila koji želi da ulaže u lokalnu proizvodnju litijuma sa niskim sadržajem ugljenika.

Kao deo strateškog plana Dare Forward 2030, Stellantis je najavio planove za dostizanje 100 odsto prodajnog miksa električnih putničkih vozila (BEV) u Evropi i 50 odsto prodajnog miksa putničkih i lakih komercijalnih vozila u  Sjedinjenim Američkim Državama do 2030. godine.

Stellantis će smanjenjem emisije ugljenika od 50 odsto do 2030. godine i dostizanjem nulte emisije do 2038. postati industrijski šampion u ublažavanju klimatskih promena.

Stellantis N.V. i Vulcan Energy Resources danas su najavili Stellantis-ove 50 miliona evra (A$76 miliona) vredne akcijske investicije u kompaniju Vulcan i produženje prvobitnog obavezujućeg sporazuma na 10 godina.

Izvor: Stellantis

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti