Startapovi iz Srbije – najbolje inovacije za smanjenje zagađenja vazduha

Foto: Promo

Srpski startapovi “Nanobile”, “Dr. Agro” i “City and Me” učestvovali su u finalu regionalnog konkursa za najbolju inovaciju za smanjenje zagađenja vazduha na Balkanu pod nazivom BASF Start-up Science. Oni su se predstavili sa idejama za takozvani pametan transport, održivu poljoprivredu i komunikaciju grada i građana, a u cilju smanjenja zagađenja.

Prvo mesto pripalo je startapu iz Slovenije. Ovaj startap predstavio se sa idejom za biorazgradivo pakovanje napravljeno od mlečnih proteina.  

„Startap “City and Me” omogućava aktivnu komunikaciju grada i građana. Jedan segment naše aplikacije odnosi se na to da korisnici bivanju nagrađeni za svoje aktivnosti, pa na primer, za 50 kilometara pređenih biciklom dobijaju token za pola sata besplatnog parkiranja ili karte za pozorište. Dodatno, uz pomoć “City and Me” moguće je organizovati različite aktivnosti, kao što je prikupljanje reciklažnog otpada u zgradama. Ovaj startap za sad funkcioniše u Nišu”, objasnio je Aleksandar Stamenković, jedan od osnivača startapa “City and Me”.

Konkurs BASF Start-up Science je najveći regionalni konkurs iz oblasti održivog razvoja i namenjen je startap idejama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Inovatori su se, između ostalih, bavili pitanjima ekološkog transporta, rešenjima za parkiranje i mogućnostima za održivu poljoprivredu.

Simon Franko, izvršni direktor kompanije BASF u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji i jedan od članova stručnog žirija smatra da je još jednom potvrđeno da ovaj region izrodio mnogo talentovanih i inovativnih ljudi.

Kvalitet vazduha je jedan od najvećih izazova savremenog doba i tema koja je u fokusu svakog pojedinca. Drago mi je što mnogo dobrih rešenja za ovo važno pitanje dolazi sa Balkana. Imali smo priliku da čujemo kako mladi inovatori razmišljaju na ovu temu, da sa njima podelimo višedecenijsko iskustvo iz oblasti kvaliteta vazduha i veliko mi je zadovoljstvo što ćemo omogućiti makar inicijalni razvoj startap ideja”, napomenuo je Franko.

BASF Start-up Science konkurs organizovala je hemijska kompanija i evropski lider u istraživanju i razvoju BASF. Konkurs je trajao tri meseca, a priliku da prijave ideju koja se odnosi na smanjenje zagađenja vazduha imali su mladi inovatori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Nagradni fond uručen najboljoj ideji iznosio je 5.000 evra.

Izvor: Press Office

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti