Stari strujomeri do kraja godine idu na otpad

Foto-ilustracija: Unsplash (Taner Ardali)

Do kraja godine sva merna mesta za struju postaju vlasništvo Operatora distributivnog sistema „EPS Distribucije“ koji će nadalje brinuti o njima. Taj proces znači i zamenu starih drvenih ormarića za brojila novim metalnim ili plastičnim. Do sada je zamenjeno 590.000 takvih mernih mesta.

Slike dotrajalih, negde i oštećenih drvenih ormarića za brojila, uskoro će biti prošlost.Operator distributivnog sistema „EPS Distribucija“ će po preuzimanju mernih mesta ići utvrđenim redosledom i vršiti zamenu ormara i starih strujomere sa novim digitalnim, a isto tako menjaće i instalacije zajedno sa priključnom opremom.

„Preuzimanje merno razvojnih ormara se vrši na teritoriji čitave Srbije i do kraja 2020. moramo preuzeti sve merno razvodne ormare. Kada pričamo o rekonstrukciji i zameni, vršiće se zamena tamo gde je ugrožena bezbednost“, kaže Darko Nedović, ODS „EPS Distribucija“.

U Srbiji ima tri miliona i šeststo mernih mesta u kategoriji domaćinstava., a plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je za zemenu milion i po. Građani u tom važnom poslu ne snose nikave troškove, a korist je velika.

Dotrajalih mernih mesta ima u celoj zemlji, a najviše u Beogradu. Na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu neke zgrade starije su od 100 godina i često nemaju uzemljenje, pa je rizik od požara i strujnog udara veliki. Zato je zamena drvenih ormarića za strujomere jedan od najvažnih poslova i iz bezbednosnih razloga.

Aleksandra Blagojević, profesionalni upravnik „Životnog prostora“ ističe kako nije samo bezbednost razlog promene ormarića, već i manipulacija odnosno krađa struje.

Inače, na taj posao obavezuju i zakoni o energetici i stanovanju. EPS-u su protekle dve decenije proceduru nabavke novih brojila najviše otežavala nerešena vlasnička prava u samim stambenim zgradama. Merna mesta neretko su se vodila i na preminule bivše vlasnike.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti