Stabilna snabdevenost gasom domaćeg tržišta – energenata ima i u rezervama

Foto-ilustracija: Pixabay

Na sednici Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima predstavljeni su najnoviji podaci o stanju elektroenergetskog sistema u Srbiji, saopštilo je Ministarstva rudarstva i energetike.

Bilo je reči o proizvodnji i distribuciji električne i toplotne energije, stanju u gasnom sektoru, stanju mazuta, kao i o proizvodnji i dovozu uglja u TE.

Kako je saopšteno, očekuje se povećanje proizvodnje i dovoza uglja do kraja marta, dok će sa rastom temperatura doći do smanjenja dnevne potrošnje električne energije te će kupovina dodatnih količina postati niža u odnosu na prethodni period.

Iz „Elektroprivrede“ je saopšteno i da je u prva dva meseca ove godine potrošnja veća za 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na sednici je razmatrano i stanje u gasnom sektoru u Srbiji i konstatovano da je snabdevenost domaćeg tržišta stabilna, dok se isporuka toplotne energije za korisnike daljinskog grejanja odvija bez većih problema.

Obezbeđene dovoljne količine nafte i naftnih derivata u rezervama

Specijalni savetnik potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke rudarstva i energetike Petar Stanojević izjavio je za RTS da nafta u Srbiju stiže sa Bliskog istoka, iz Iraka, i taj pravac nije ugrožen sukobima u Ukrajini, uz napomenu da imamo i naše rezerve nafte i naftnih derivata i nema nijednog indikatora zbog kojeg bi trebalo pokrenuti krizni plan.

Kada je reč o snabdevanju gasom, tržište u Srbiji potpuno je sigurno zbog ugovora koji postoji sa „Gaspromom“, a ne postoji bojazan da će snabdevači naftom prestati sa snabdevanjem, rekao je Stanojević gostujući na RTS-u.

On je naveo da Srbija ima rezervi dizela i benzina za dva meseca, mazuta za pet do šest meseci, a kerozina za otprilike četiri meseca i to pod uslovom da bude onemogućeno snabdevanje, što sada nije slučaj.

“Postoje krizni planovi i kada je u pitanju nabavka i nafte i gasa i daleko smo od toga da aktiviramo te planove, jer nema nijednog indikatora da ulazimo u krizno stanje. Danas je bila sednica Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i rečeno je da i Beogradske elektrane i Toplane Srbije funkcionišu bez problema. Imaju dovoljno energenata i isporuka toplotne energije se odvija bez zastoja”, istakao je Stanojević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti