Šta najskuplju šolju kafe na svetu čini vrednom gotovo 70 evra?

Šolja kafe – 67 evra.

Avionska karta do San Franciska – 673 evra.

Osmeh konobara – neprocenjivo.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kafić Klatch Coffee u San Francisku, u Sjedinjenim Američkim Državama, od skoro u svojoj ponudi ima najskuplju kafu na svetu. Evo šta sve možete da kupite za vrednost jednog napitka: cipele ili 32 kilograma jagoda po trenutnoj ceni od 250 dinara po kilogramu ili spa vikend. Ipak, pojedinci se, i pored svih ostalih načina na koje bi mogli da potroše 67 evra, odlučuju da ih daju na jednu šolju kafe pod nazivom Elida Geisha Natural.

Zbog ograničene ponude je na aukciji u Panami izbilo pravo nadmetanje za ovu retku sortu arabike, što je njenu vrednost vinulo u nebesa.

Kilogram ove kafe je koštao gotovo 1600 evra, a nakon prženja ista količina je još skuplja – 2365 evra. „Ova kafa se ne prži onako kako se to radi na drugim mestima. Prži se onako kako se to obavljalo u prošlosti“, pojasnio je Bo Tijara, suvlasnik Klatch Coffee, astronomsku cenu Elida Geisha. Ona je takođe osvojila priznanje za najbolju kafu Paname na takmičenju koje je Tijara uporedio sa Oskarom u oblasti uzgoja kafe.

„Većina Amerikanaca pije mleko sa ukusom kafe“, rekao je Tijara, zaključivši da je kucnuo čas da okuse pravu kafu.

Tijarin kafić je kupio 4,5 kilograma ove kafe, od čega će svojim posetiocima moći da napravi oko osamdeset šolja napitka. Na aukciji je prodato tek 45 kilograma, a većina dostupnih zaliha zrna je iz Paname „otputovala“ u Japan, Kinu i Tajvan.

Kakav ukus ima „67 evra“? „Cvetni ukus nalik čaju sa primesama jasmina i bobičastog voća“, stoji u opisu kafe u Klatch Coffee.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti