Srednjoškolci iz Srebrenice osmislili pametan kontejner „Smećko“

Foto: Facebook (screenshot)

Dvoje srednjoškolaca osmislili su pametne kontejnere koji će vas nagraditi ukoliko pravilno odlažete otpad. Sedamnaestogodišnji Marica i Haris iz Srebrenice tvorci su projekta „Smećko“, koji  su razvili u prostoru „Futures Makerspace“.

„Futures Makerspace“ otvorila je Fondacija budućnosti prošlog jula u Srebrenici, kao deo mreže koja tek treba da se razvija širom Bosne i Hercegovine. Cilj je obrazovanje mladih ljudi, pre svega u oblasti informacionih tehnologija, ali i povezivanje sa lokalnom privredom čime će se napraviti promene u celom gradu, a naposletku i zemlji. Pored ovog u Srebrenici, za sada postoje prostori u Sarajevu i Tuzli.

Ukoliko projekat „Smećko“ zaživi, BiH će dobiti prve pametne kontejnere. Prilikom predstavljanja svog proizvoda istakli su jednu od njegovih pozitivnih strana za koju su sigurni da će se ljudima dopasti. Naime, ovaj kontejner vas nagrađuje za pravilno korišćenje, odnosno za pravilno odlaganje smeća.

„Smećko“ funkcioniše pomoću aplikacije i preko nje daje poene za pravilno odlaganje otpada, a nakon određenog broja sakupljenih bodova, oni se mogu iskoristiti za popust u partnerskim prodavnicima ili kompanijama, ili se može preuzeti novčana nagrada.

Dvoje kreativnih srednjoškolaca planiraju da za razvoj i realizaciju svog projekta traže pomoć od uprave grada i veruju da će naići na pozitivan odgovor, s obzirom na to da bi njihov izum pozitivno uticao na čitav grad, i kada je reč o zaštiti životne sredine i razvijanje svesti o važnosti pravilnog odlaganja otpada, ali i kada je u pitanju finansijska isplativost.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti