Srbija zavrnula rukave

Foto-ilustracija: Unsplash (Jasmin Sessler)

Dan planete Zemlje obeležava se sa ciljem da se podigne svest o zaštiti životne sredine, biljnog i životinjskog sveta. Na 155 lokacija u Srbiji održana je deseta, do sada najveća, akcija „Zavrni rukave“.

Iz godine u godinu bacamo sve više otpada. U većini mesta ne postoji sistem sakupljanja i selekcije, pa otpad završava na divljim deponijama i u rekama.

„Godinama mi radimo jedno isto, skupljamo se krajem aprila i skupljamo sve što se može dohvatiti, uglavnom ovu plastiku na jezeru Perućac. Ovo smeće nije novijeg datuma, ono je staro 14 godina. Jednom prilikom je nagrnulo, bilo je kao plutajuće ostrvo, plivajuća deponija. Rešenje se čeka, a rešenje postoji – kao u saobraćaju ozbiljne kazne za bačen otpad u prirodu. Kazne rešavaju mentalitet, svest i svest, tu smo izgleda tanki“, kaže novinar RTS-a Jovan Memedović. 

Iako naš Krivični zakonik sadrži poseban deo koji obuhvata 18 krivičnih dela protiv životne sredine, malo je izrečenih kazni. I u gradovima gde postoje kontejneri otpad se baca svuda.

Na inicijativu Eko straže, kojoj se pridružio veliki broj ekoloških organizacija i građana, hiljade ljudi, na Dan planete Zemlje, širom Srbije zavrnulo je rukave. U Beogradu su čistili na više od 60 lokacija.

Pročitajte još:

„Motiv je da pokažemo da Srbija možeda bude lepše i čistije mesto za život, da očuvamo okolinu“, istakao je Nemanja Marinković iz Eko straže.

Miša Premović kaže da za njega učešće u ovoj akciji predstavlja primer vrhunskog patriotizma: „Akcija podrazumeva da očistimo našu zemlju ne samo zbog toga da gosti koji dođu vide da je Srbija čista nego i zbog nas samih“.

„Ideja je da raširimo svest da ljudi ne bacaju na travu, u šume već u kante“, navodi Dejan Lazarević.

Kerol Jagić kaže da želi da deca imaju čist parkić i da će biti čisto ako svi radimo po malo.

Novosađani su čistili na Dunavcu, Sremskoj Kamenici, na Begečkom nasipu. Vranjanci izletište blizu grada. Učenici srednje škole iz Velikog Gradišta očistili su obalu Srebrnog jezera. U čačanskom kraju volonteri su čistili jezero Međuvršje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

I kada se očiste divlje deponije vrlo brzo nastaju nove. 

„Ono što je kod nas opasno, to su hiljade nelegalnih deponija na koje se bukvalno baca svašta od medicinskog otpada, od hemikalija, otpadne plastike, otpad iz domaćinstava plus otpad iz nekih bezbrojnih malih firmi“, navodi profesor Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu.

Dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila u 190 zemalja kako bi se podigla svest o važnosti zaštite životne sredine, biljnog i životinjskog sveta.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti