Srbija učestvovala u letnjoj školi o plastici u vodama

Foto: pzzp.rs

U periodu 17. do 21. jula 2017. godine, u Koblencu u Nemačkoj održana je Letnja škola „Plastika u moru i kopnenim vodama“ (Summer School „Plastics in Marine and Freshwater Environments“).

Organizatori Letnje škole bili su German Federal Institute of Hydrology (BfG), the International Centre on Water Resources and Global Change (ICWRGC) i DANUBIUS-RI (The Danube International Centre for Advanced Studies for River-Delta-Sea Systems Research Infrastructure). Letnja škola realizovana je uz finansijsku podršku i u saradnji sa UNESCO IHP i regionalnim UNESCO kancelarijama. Izbor Instituta u Koblencu za realizaciju edukacije izvršen je na osnovu činjenice da je istraživanje na ovu temu u Nemačkoj odmaklo u odnosu na većinu drugih država.

Stručnom usavršavanju prisustvovalo je oko trideset naučnika i stručnjaka iz Evrope, Azije, Afrike, Severne i Južne Amerike. Ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode učestvovala je dr Vesna Kicošev, načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Obrazovni program je tematski podeljen u pet celina: Podizanje nivoa svesti, Obuka i razvoj kapaciteta, Praćenje i upravljanje (Regulativa), Uticaji i upravljanje rizikom, Industrijska proizvodnja plastičnih masa. Ključni problemi o kojima se raspravljalo u okviru radnih grupa obuhvataju pet različitih istraživačkih tema, a u skladu sa specifičnostima različitih država učesnica: Plastika i društvo, Plastika i nauka, Plastika i regulativa, Plastika u svetu do 2050.

Prema zaključcima, iako se u medijima i na različitim društvenim mrežama u poslednje vreme sve više ukazuje na štetnost plastičnih masa na živi svet, prevashodno na zdravlje ljudi, socijalna svest o ovom problemu je na relativno niskom nivou. Naučna istraživanja sadržaja mikroplastike u vodi i uticaja plastičnih masa na životnu sredinu zaostaju za istraživanjima drugih tipova zagađujućih materija. Problem plastičnog otpada u najvećem broju država tretira se u okviru legislative integralno sa svim drugim vrstama otpadnih materija. Na međunarodnom nivou nisu utvrđeni standardi vezani za monitoring i upravljanje plastikom u životnoj sredini. Među učesnicima je postignut dogovor da se međunarodna istraživanja na ovu temu usmere u skladu sa nemačkim iskustvima.

izvor: pzzp.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti