Pod Grmečom se krije milion tona boksita

Foto: Wikimedia/Nenad

Na lokalitetu Oštrelj, u blizini sela Bojište, u mesnoj zajednici Lušci Palanka, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, leži više od milion tona rude boksita.

Ovo su pokazala istraživanja sprovedena u proteklih nekoliko meseci, a pomenute aktivnosti izvelo je preduzeće „Rudnici boksita Jajce“, koje je za to dobilo zeleno svetlo od strane Ministarstva privrede Unsko-sanskog kantona, pišu Nezavisne novine.

U ovom ministarstvu su rekli kako je na taj način potvrđena ekonomska opravdanost pokretanja eksploatacije boksita, te je pokrenuta procedura za izdavanje koncesionog prava budućem eksploatatoru, a najviše interesovanja je pokazalo pomenuto preduzeće iz Jajca. Procena je da bi se koncesija mogla izdati na period od 20 godina, uz godišnju proizvodnju boksita koja bi mogla iznositi oko 50.000 tona.  Takođe, procjenjuje se da bi se pokretanjem ovog projekta zaposlila 22 radnika, dok bi očekivani koncesioni prihod iznosio više od milion konvertibilnih maraka.

– Eventualno pokretanje proizvodnje rude boksita ekonomski bi oživelo čitav ovaj kraj, a imalo bi i veliki značaj za samu opštinu – istakao je načelnik opštine ine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Preliminarna istraživanja sprovedena pre nekoliko decenija, pokazala su da planinska oblast planine Grmeč, u trouglu između Bosanske Krupe, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta krije bogata ležišta crvenog boksita koji se smatra najkvalitetnijom rudom za proizvodnju i obogaćivanje aluminijuma.

(izvor: Nezavisne novine)

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti