Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok

 

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je juče, otvarajući Međunarodnu konferenciju o energetskoj bezbednosti evroazijskog prostora, da je Srbija spremna da se priključi gasovodu Turski tok i iskoristi šansu koju taj projekat pruža.

Antić je najavio da će uskoro biti nastavljena izgradnja tog gasovoda i da će krak ispod Crnog mora izaći tokom novembra na obalu Turske, a zatim će krenuti izgradnja gasovoda ka Bugarskoj.

Mogućnost da 10 do 15 milijardi kubnih metara ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji velika je prilika da unapredimo energetsku bezbednost, ocenio je ministar.

On je istakao da bi priključenjem na Turski tok pomenute zemlje postale tranzitne i ostvarivale bi od toga značajan profit.

Srbija veliku pažnju posvećuje tom projektu i spremna je da iskoristi mogućnosti koje on pruža. Ipak, to ne zavisi samo od nas, tu su susedne zemlje Bugarska i Mađarska, rekao je Antić.

Ministar je ukazao na to da je za našu zemlju značajno i povezivanje na Južni gasni koridor i gasovode TANAP i TAP, preko LNG terminala u Grčkoj, odnosno gasne konekcije između Grčke i Bugarske.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović ocenio je da je energetska bezbednost važna u međunarodnim odnosima jer zemlje u odnosu na to kreiraju političke i geostrateške odluke.

Skup, koji se održan u Domu Narodne skupštine, organizovali su Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija Enerdžipakt.

Forum je organizovan u tri sesije: pokretanje evroazijskog foruma o energetskoj bezbednosti, geopolitički i diplomatski izazovi u procesu globalne integracije i evroazijski omladinski savet.

Jedan od prioriteta skupa jeste regionalna koordinacija bezbednosti električne energije, kao i bezbednosti snabdevanja naftom i gasom.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti