Srbija reciklerima duguje gotovo 3 milijarde dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i predstavnici reciklažne industrije potpisali su 9. juna ugovore o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2019. godini, saopštilo je Udruženje reciklera Srbije.

Reciklerima opasnog otpada isplaćeno je 69 odsto od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2019. godinu. To znači da je, od prerađenih 92 miliona kilograma otpada, ostao neplaćen tretman 29 miliona kilograma otpada.

Foto: Udruženje reciklera Srbije

„Zakonom o budžetu za 2020. godinu za prerađeni opasni otpad u 2019. opredeljeno je 3,5 milijardi dinara što je bilo dovoljno da se isplati 93 odsto prerađenog otpada. Međutim, rebalansom budžeta iz aprila ove godine podsticajna sredstva su smanjenja i dobićemo 31 odsto manje od onog što potražujemo. Za posao koji smo uradili u januaru prošle godine bićemo isplaćeni u junu ove godine što je ogromno zakašnjenje, a uz to je i značajno umanjenje“, rekao je Nikola Egić, potpredsednik Udruženja reciklera Srbije povodom potpisivanja ugovora u Ministarstvu zaštite životne sredine i dodao da recikleri imaju još jedan problem, a reč je o neusaglašenosti stavova republičkih i pokrajinskih organa o klasifikaciji tretmana otpada.

Egić je napomenuo da već šesti mesec u ovoj godini recikleri tretiraju otpad u skladu sa svojim poslovnim obavezama, a konkurs o dodeli sredstava za 2020. godinu još nije raspisan.

Udruženje reciklera Srbije podseća da su tokom decembra prošle godine isplaćena zaostala dugovanja za prerađeni otpad za 2018. godinu i time je prvi put posle 2015. godine država platila sav tretiran opasan otpad.

„S obzirom na to da je država isplatila dugovanja za 2018. godinu, bili smo uvereni da će država i Ministarstvo zaštite životne sredine ispuniti svoje obaveze prema operaterima i za 2016. i 2017. godinu, kao i da će za 2019. godinu biti izdvojeno dovoljno novca za zbrinut otpad tokom prošle godine u skladu sa zapisnicima republičke inspekcije i važećim zakonskim i podzakonskim aktima“, naveo je Egić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je rekao na sastanku da će Srbija biti čistija onoliko koliko država ulaže u reciklažnu industriju.

„Zaštita životne sredine u našem društvu nema mesto koje zaslužuje. Ekologija treba da ima duplo veći budžet i u okviru toga reciklerima treba da se opredeljuju značajno veća sredstva jer je izuzetno značajno to što radite. Osim što čistiti našu zemlju, zapošljavate kategorije stanovništva koje su nam važne, a reč je o manjinskim i socijalno ugroženim grupama. Takođe, imate potencijal da ubuduće zaposlite još dosta ljudi“, rekao je ministar Trivan reciklerima.

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi u 2019. godini prikupljeno u republički budžet više od 11 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada izdvojeno samo 2,6 milijardi dinara. Ukupna dugovanja prema reciklažnoj industriji iznose više od 2,8 milijardi dinara za 2016, 2017. i 2019. godinu.

Izvor: Udruženje reciklera Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti