Srbija radi na uređivanju 17 deponija

Foto: ekologija.gov.rs

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se upravljanje otpadom u razvijenom svetu podrazumeva i da donosi novac, ali da u Srbiji to još nije slučaj. Na konferenciji „Zelena ekonomija i sistemsko upravljanje otpadom u Srbiji“ on je istakao da Srbija još nije napravila svih 26 planiranih regionalnih deponija i da se radi na potpunom uređivanju 17 deponija, koje na nasavremeniji način rešavaju odlaganje komunalnog otpada.

 – Lokalne samouprave, koje su do skoro odbijale da se na njihovoj teritoriji nađu regionalne deponije, sada ih žele, jer su shvatile da upravljanje takvom deponijom ne samo da čuva životnu sredinu, nego je i unosan posao koji donosi novac – naglasio je ministar Trivan.

Prema njegovim rečima, model za ostatak zemlje može biti način na koji je Beograd sproveo upravljanje otpadom, kroz javno-privatno partnerstvo o čemu je potpisan koncesioni ugovor sa francusko-japanskim konzorcijumom „Suez-Itoču“. Ministar Trivan je precizirao da će u nadležnosti Beograda ostati otpad kao resurs, a da će tretman otpada biti urađen po najnovijim čistim tehnologijama, reciklažom i spaljivanjem nereciklabilnog otpada za proizvodnju energije.

On je dodao i da će ministarstvo razmatrati važeću Strategiju upravljanja otpadom, kako bi se videlo da li je potrebna neka izmena radi prilagođavanja trenutnim uslovima poslovanja privrede.

Ministar Trivan je, takođe, naglasio da je u Srbiji privreda najveći zagađivač, ali da istovremeno i najviše investira u zaštitu životne sredine.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti