Srbija potpisala Protokol o održivom transportu u okviru Karpatske konvencije

karpatska konvencija

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospodin Danilo Golubović potpisao je 30. septembra 2014. godine Protokol o održivom transportu u okviru Karpatske konvencije.

Ovaj protokol usvojen je na Okvirnoj konvenciji o zaštiti i održivom razvoju Karpata, a potpisan je u okviru Četvrtog sastanka Konferencije članica Karpatske konvencije (Fourth Meeting of the Conference of the Parties to the Carpatian Convention). Konferencija je održana od 23. do 26. septembra 2014. godine u mestu Mikulov u Češkoj.

Na ovoj konferenciji usvojena je i Strateška agenda za adaptaciju na klimatske promene, a potpisane su i Ministarska deklaracija o kulturnom nasleđu, Zajednička Alpsko-Karpatska Izjava o prilagođavanju na klimatske promene, kao i Program rada za period od 2014. do 2017. godine.

Karpatska konvencija, odnosno Konvencija o zaštiti i održivom razvoju u Regionu Karpata potpisana je 22. maja 2013. godine u Kijevu u Ukrajini. Potpisali su je predstavnici Republike Srbije, Poljske, Rumunije, Slovačke, Češke, Mađarske, Crne Gore i Ukrajine. Cilj konvencije je promocija zajedničke strategije održivog razvoja i unapređenje kvaliteta života ovog regiona.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti