Srbija obeležila Svetski dan civilne zaštite

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije obeležili danas nizom prigodnih manifestacija Svetski dan civilne zaštite, čiji cilj je da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

U saopštenju se precizira da je cilj i da se oda priznanje za napore, žrtve i podvige pripadnika civilne zaštite, koja predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanredne situacije, koja prevazilazi mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Na teritoriji Srbije do sada su formirane 173 specijalizovane jedinice civilne zaštite za zaštitu i spasavanje i 27 komandi tih jedinica, pri čemu je osnovnu obuku prošlo približno 2.200 pripadnika.

Oni su raspoređeni u specijalizovane jedinice za zaštitu od požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i zbrinjavanje.

Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti, ustanovila je na Generalnoj skupštini 1990. godine 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

Tog dana 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja, dodaje se u saopštenju.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti