Srbija na Regionalnoj konferenciji u Sloveniji o cirkularnoj ekonomiji

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zajedničkim akcijama na regionalnom i globalnom nivou usmerenim na primenu novih tehnologija baziranih na održivom korišćenju resursa i energetskoj efikasnosti, okretanjem ka zelenoj ili cirkularnoj ekonomiji, obezbedićemo brži razvoj i zdraviju životnu sredinu, ukazao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan govoreći na Konferenciji „Cirkularna ekonomija u regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta“, koja se na visokom nivou održava na Bledu, Slovenija.

Kako je ministar objasnio, višedecenijska ulaganja u održivi razvoj na globalnom nivou, uprkos ulaganim naporima, nisu donela očekivane rezultate, a svetska društvena zajednica i dalje traga za načinima kako da zaustavi prosledice klimatskih promena i degradaciju i nestajanje prirodnih resursa. Uprkos tome što se godinama svi bavimo ciljevima održivog razvoja i cirkularne ekonomije i donosimo različite politike, naglasio je, čini se da nam nedostaju rezultati. Trebalo bi, ukazao je Trivan, da pored vlada sagovornici budu i vlasnici tehnologija.

Ministar je istakao da Srbija igra aktivnu ulogu u regionu u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da ekološki problemi ne poznaju granice, zbog čega međusobno povezivanje, razmena iskustava i znanja i zajedničke akcije naročito na regionalnom planu, predstavljaju garant uspešnosti nacionalnih ekoloških politika. Zbog toga su, kako je Trivan naglasio, regionalne konferencije najbolji mehanizmi saradnje na unapređenju zaštite životne sredine.

Ministar je naveo da se neophodnost bliže saradnje u zaštiti životne sredine mogla videti i proteklih nedelja, kada su gotovo sve zemlje regiona imale iste probleme sa kvalitetom vazduha. Jedino regionalni pristup ovom izazovu može dati održive rezultate, istakao je.

On je naglasio da su najvažniji izazovi sa kojima se Srbija suočava nedostatak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje čvrstim otpadom, za šta je našoj zemlji potrebno nekoliko milijardi evra investicija, i da je Ministarstvo tokom prethodnih godina snažno radilo na rešavanju ovih problema.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Zelena ekonomija bazira se na svesnom opredeljenju građana za novije tehnologije i novija rešenja čijom primenom se smanjuje zagađenje životne sredine. „Naši građani razumeju zaštitu životne sredine i na nama, kao donosiocima odluka, jeste da im damo mogućnost izbora. Pre godinu dana smo imali ovakvu situaciju sa plastičnim kesama koja je prihvaćena od strane građana”, naglasio je Trivan.

Na panelu „Cirkularna ekonomija u regionu: Mogući koraci napred“ u okviru Konferencije, pored ministra Trivana, govorili su domaćin Konferencije ministar životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije Simon Zajc, generalni direktor Saveznog ministarstva za održivost i turizam Austrije Kristijan Holzer, i generalni direktor za politike u oblasti životne sredine Slovačke Milan Črenko.

Konferencija „Cirkularna ekonomija u regionu: Povezivanje radi održivosti i rasta“ okupila je najviše predstavnike regiona i Evropske unije iz oblasti životne sredine, kopredsedavajuće i stručnjake Međunarodnog panela za resurse i predstavnike najznačajnijih organizacija za cirkularnu ekonomiju u regionu.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti