Srbija na putu primene EU direktiva u oblasti zaštite životne sredine

Srbija na putu primene EU direktiva u oblasti životne sredineU roku od dve godine Srbija će u pregovorima sa Evropskom Unijom otvoriti poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama, zbog čega će već naredne godine pripremati planove za primenu evropskih direktiva u ovoj oblasti.

Troškovi usklađivanja se sada procenjuju na 10 milijardi evra, što znači oko 1400 evra po glavi stanovnika, i odnose se na ulaganja u infrastrukturu, održavanje postrojenja i administrativne troškove, izjavio je juče zvaničnik Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Miroslav Tadić, na skupu o usklađivanju sa EU u oblasti životne sredine.

Prema njegovim rečima, sledeće godine će biti formirana posebna budžetska linija za životnu sredinu, a takođe će biti pripremljeni i planovi usklađivanja direktiva koje se odnose na dekontaminaciju, komunalni otpad, upravljanje otpadom i vodama. Uz to je naglasio da bi izdvajanja za oblast životne sredine trebalo povećati na 3% bruto domaćeg proizvoda.

Izvori finansiranja u oblasti zaštite životne sredine su pretpristupne fondovi EU IPA, koji izdvajaju oko 70 miliona evra za životnu sredinu, bilateralne donatore i kreditne linije.

Napomenuvši da je eksplanatorni skrining za poglavlje 27 planiran za septembar naredne godine, a bilateralni za novembar, Tadić je dodao da je u pregovaračku grupu uključeno i preko 20 srpskih institucija. Podsećanja radi, zakonodavstvo EU u oblasti životne sredine se sastoji od 600 pravnih akata, što je jedna trećina svih pravnih regulativa Evropske Unije, dok Srbija u ovom trenutku ima 105 akata u toj oblasti.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti